Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 12 de gener

2013.- El govern valencià d’Alberto Fabra (PP) crea una comissió per a vendre el seu patrimoni davant l’estat precari de les finances públiques.

2005.- El Parlament Europeu vota a favor de la Constitució Europea.

2000.- Cau a l’Alcúdia el segon d’una sèrie de trossos de gel caiguts del cel, el primer dels quals ho va fer a Tocina (Sevilla) dos dies abans.

1998.- El tetraplègic gallec Ramón Sampedro apareix mort a sa casa a causa d’haver ingerit cianur.

1993.- Fa el seu traspàs a València Carles Mira, guionista i director de cinema valencià, conegut per ser un dels precursors de la comèdia mediterrània i per emprar l’humor sense tòpics en les seues produccions.

Ramón Sampedro va ser un marí i escriptor gallec.

1937.- Bombardeig de València per vaixells de guerra franquistes.

1918.- Diverses poblacions de la comarca de la Ribera, la Costera i la Canal de Navarrés protagonitzen manifestacions pacífiques i multitudinàries. Cal remarcar les d’Énguera, Aiora i la Pobla Llarga, entre d’altres.

Manifestació de 1918

1891.- Erigida damunt el seu pedestal en el Parterre l’estàtua de Jaume I que havia estat possible gràcies a la subscripció popular promoguda per Teodor Llorente.

1706.- La resistència d’un grup de veïns proaustracistes al pas de les tropes reials per Vila-real provoca l’assalt de la vila, parcialment incendiada, i la mort de quasi cinc-centes persones entre els dos bàndols.

Estàtua eqüestre de Jaume I.

1591 – Naix a la vila de Xàtiva Josep de Ribera, també conegut com lo Spagnoletto, pintor i gravador valencià del barroc.

1369.- El senyor de la Baronia de Xèrica atorga Carta Pobla a Domenyo, Calles i Loriguilla.

1257.- Alfons X el Savi, rei de Castella, atorga el fur i les franqueses de Toledo a Alacant per a afavorir el seu poblament.

1252.- Pere de Montagut atorga Carta de Poblament de l’Alcúdia a un total de 54 pobladors, alguns amb les seues famílies, que es van establir a l’antiga alqueria musulmana.

1250.- Jaume I atorga Carta Pobla, a fur de València, als cristians que van a poblar Borriol.

Comparteix

Icona de pantalla completa