Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 17 de gener

2002.- Comença a l’Alcúdia una celebració llargament preparada, la del 750é aniversari de l’atorgament de la Carta Pobla, a mans del primer senyor d’aquest poble de la Ribera, als 54 nous habitants vinguts de diversos llocs de la Corona d’Aragó. L’artista plàstic Manolo Boix crea un cartell conegut i reconegut des d’aleshores sota el nom “L’Alcúdia de les identitats”.

Casa de la cultura de l’Alcúdia

1973.- Fa el seu traspàs a Castelló de la Plana Juan Adsuara Ramos, un reconegut i prestigiós escultor valencià. També va fer el traspàs l’historiador Salvador Carreres Zacarés.

Salvador Carreres Zacarés

1954.- Naix la Marina Rosell, una cantant figura clau de la segona generació de la Nova Cançó. Entre el seu repertori s’hi troben tant cançons tradicionals com havaneres i cançons pròpies, que tanta influència van tenir sobre les cantautores i cantautors valencians.

1946.- Ona de fred a tot el territori valencià, considerada una de les més intenses de les que s’han registrat fins al moment.

València nevada

1919.- Naix a Sitges, comarca del Garraf, el dibuixant humorístic, escriptor i periodista Antonio Mingote, persona que inicià la seua carrera com a humorista gràfic a la revista La Codorniz l’any 1946 de la mà del que fos el seu director Alvaro de la Iglesia.

1917.- Inici de la vaga de 14 dies dels treballadors de joieria i argenteria, a València, a causa de la suspensió del treball a les dones.

1891.-Naix Jesús Ernest Martínez Ferrando, més conegut com a Ernest Martínez Ferrando, un arxiver, escriptor i historiador valencià. El mateix dia, degut a una intensa ona de fred, es gela la sèquia major de Castelló i, al Grau, es forma una capa de gel a la vora de la mar.

1745.- Naix a València Antoni Josep Cavanilles més conegut com a “botànic cavanilles”. Va ser un sacerdot, botànic i naturalista valencià. Va fer contribucions a l’estudi de la natura del Regne de València i de tota la península Ibèrica. Les seues obres són encara una font fonamental de la història, toponímia, geografia i, per descomptat, flora i fauna del País Valencià.

Escultura d’Antoni Josep Cavanilles

1250.- Naix a Calàbria Ruggero di Lauria i d’Amichi, més conegut per Roger de Llúria, un militar d’origen lucanès educat a la cort dels reis d’Aragó, on va arribar en el seguici de la reina Constança de Sicília, la muller de Pere III d’Aragó el Gran. Fou el més famós i victoriós almirall de l’Armada Reial durant el regnat de Pere el Gran. Està enterrat als peus del sepulcre d’aquest sobirà al Reial Monestir de Santa Maria de Santes Creus. Aquest famós militar va morir el 17 de gener del 1305 quan comptava amb 55 anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa