Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 20 de gener

2014.- Fa el seu traspàs l’actriu i cantant Montse Anfruns, poetessa i persona especialitzada en el doblatge audiovisual al valencià.

2011.- El jurista valencià Pasqual Sala i Sánchez és elegit president del Tribunal Constitucional de l’estat espanyol. Autor de diversos llibres de temàtica jurídica, va ser guardonat amb la medalla de l’Orde del Mèrit Constitucional l’any 1995 i la Gran Creu de Sant Raimon de Penyafort l’any 1996.


Pasqual Sala i Sánchez

2007.- Es constitueix el Patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó amb l’assistència dels presidents de les diferents Generalitats del territori.


Presidents de les diferents Generalitats del territori

1986.- És nomenat el poeta Juan Gil-Albert primer president del Consell Valencià de Cultura, una responsabilitat que va desenvolupar fins al 3 de juliol de 1994.


Juan Gil Albert

1980.- Incontrolats cremen la senyera de la balconada de la Diputació de València. Dies després es torna a repetir l’acte vandàlic, en haver estat reposada l’esmentada ensenya.

1936.- El PSOE, PCE, Partit Sindicalista, Esquerra Valenciana, Partit Valencianista d’Esquerra, Unión Republicana Nacional de Fernando Valera, Izquierda Republicana i la UGT constitueixen a València el Front Popular.

1900.- S’inaugura a València el Centro Obrero Socialista.

1850.- Naix a Alcoi el pintor Emili Sala i Francés, fidel representant de la pintura alcoiana del segle XIX, artista academicista format a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles de València, que conreà profusament els temes de gènere i d’història.

1819.- Són afusellats a València 13 liberals –entre ells un fill de Vicent Bertran de Lis, destacat dirigent de la burgesia liberal– que havien plantejat un colp d’Estat contra Ferran VII.

1479.- Ferran el Catòlic accedeix al tron d’Aragó.

1279.- Acord entre Pere III d’Aragó i Jaume II de Mallorca en el qual es comprometen a acceptar la legitimitat del testament de Jaume I. El rei Jaume II de Mallorca jura fidelitat al seu germà Pere I i fa una declaració de vassallatge que els seus successors hauran de renovar als reis d’Aragó cada any.


Pere III d’Aragó

1277.- Pere III d’Aragó atorga carta de capitulació de protecció als musulmans de la Vall d’Almonestir després de la rebel·lió en la qual havien pres part.

1275.- Jaume I concedeix als veïns d’Alzira la sèquia del Xúquer. Anteriorment, al maig de 1258, havia fet donació de les sèquies de l’horta de València a tots els qui tenien heretats prop d’aquelles, segons costums musulmans anteriors.


Alzira, la vila

Comparteix

Icona de pantalla completa