Dates i fets del 9 de febrer

2016.- El PP valencià nomena Rita Barberà, l'exalcaldessa de València, com a suplent de la Diputació Permanent al Senat, únic òrgan que manté l'aforament dels seus membres i que la protegia de ser processada en cas de dissolució de les Corts.

2006.- Els Congrés de Diputats aprova el nou Estatut d'Autonomia del País Valencià amb els vots a favor del PSOE, el PP i Coalició Canària. La resta de grups voten en contra. El nou text conté la referència a l'idioma valencià i no regula el manteniment de la barrera del 5% dels vots per aconseguir representació a les Corts.

Ple del Congrés 2006

2005.- L'Acadèmia Valenciana de la Llengua certifica, després de maratonianes sessions, la unitat lingüística del català i el valencià, tot i que rebutja la denominació de “català” per a aquesta.

1992.- L'entrenador del València CF, l'holandés Guus Hiddink, ordena retirar un bandera amb una esvàstica nazi col·locada en les grades de l'estadi Lluís Casanova.

1985.- Inauguració d'una nova Casa d'Andalusia a Alfafar, referent per al conjunt de centres culturals d’aquestes característiques disseminats arreu les comarques valencianes.

1950.- Naix a València el dissenyador i artista plàstic valencià, Xavier Mariscal, creador de la figura de “Cobi” per a les olimpíades del 92 de Barcelona i el ninotet que encara ara esdevé imatge d’escola Valenciana i que és conegut sota el nom de “mariscalet”.

1893.- Mor en el seu despatx de la Diputació Victorino Fabra, conegut per “Pantorrilles”, un dels polítics castellonencs més importants del segle XIX, dirigent del liberalisme tetuanista castellonenc, conegut pel “Cossi”.

1866.- Inauguració de les obres del port de Vinaròs.

1804.- Es funda a la ciutat de Torrent de l’Horta una institució que, sota el nom d'"El Círculo Católico", aglutinà el pensament conservador de l’època i se situà del cantó de la cultura tradicional de principis del segle XIX. Encara ara disposa de salons socials i d’una banda simfònica de música i orfeó polifònic.

"El Círculo Católico"

1708.- Les tropes borbòniques ocupen Alcoi després d’una aferrissada lluita.

1521.- Benicarló s’uneix al moviment agermanat.

  • Dates i fets del 9 de febrer (Espai cedit per la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes)

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat