2013.- Fa el seu traspàs a València José Sancho, actor valencià, ben conegut per la seua participació en diverses pel·lícules i l’activitat teatral. La popularitat li va vindre pel seu paper de Don Pablo a la sèrie de TVE ‘Cuéntame cómo pasó’. Un altre paper ben valorat va ser aquell amb què va donar vida al cardenal Tarancón en una sèrie de xicotet format.

1996.- Triomf del PP, per majoria relativa, tant en l’àmbit estatal com en el valencià, en les eleccions generals.

1979.- Primeres eleccions generals després de l’aprovació de la Constitució de 1978 guanyades, per majoria relativa, en el conjunt de l’Estat, per la UCD i, al País Valencià, pel PSOE.

1976.- Sent ministre de Governació Manuel Fraga Iribarne, moren cinc persones i més d’un centenar resulten ferides quan la policia disparà indiscriminadament per dissoldre una assemblea d’estudiants i treballadors que se celebrava a l’església de San Francisco de Gasteiz. Aquest fet va obtenir una forta repercussió entre la societat valenciana més conscienciada.

1969.- Fa el seu traspàs Josep Segrelles i Albert, pintor i il·lustrador valencià, del què es calculen més de 5.000 obres originals, amb nombrosos quadres en diverses esglésies, museus i altres llocs d’Ontinyent, de Gilet, Énguera, Algemesí, Carcaixent, Albaida i fins i tot al Museu del FC Barcelona.

1963.- Arriba a l’aeroport de Manies, procedent de Santa Monica (Califòrnia), el nou reactor DC-8 comprat per Ibèria per a les seues línies internacionals. A aquest nou aparell li posen el nom de ‘Sorolla’.

1955.- Naix a Sueca Josep Franco i Martínez, un escriptor especialitzat en la literatura històrica i juvenil, mestre i traductor.

1904.- Promulgada a Espanya la llei que estableix el descans dominical obligatori.

1811.- Rogatives amb el cos de Sant Lluís Bertran per a demanar la protecció divina.

1522.- L’agermanat Vicent Peris va resistir més de 5 hores a sa casa del carrer de Gràcia de València, abans que no fou pres a mans de les forces reclutades per la monarquia i l’aristocràcia, que per terra com pels terrats i armats de canteres i escopetes, van causar la mort a més de 20 homes de la germania. Com que Peris es resistia, el Marqués d’Atzeneta va posar preu al seu cap i és així com, al dia següent, la gent del poble va calar foc sa casa per a obligar-lo a eixir. Una vegada fora, fou degollat, arrossegat el seu cadàver pels carrers i penjat cap per avall a la forca del Mercat.

1459.- Va morir Ausiàs March, un poeta i cavaller valencià medieval, originari d’una família de la xicoteta noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d’Or valencià. La seua poesia, en llengua catalana, tingué una repercussió notable en la lírica castellana del segle XVI al XVIII.

1312.- El papa Climent V suprimeix l’Orde del Temple posseïdora d’un extens patrimoni a les comarques septentrionals valencianes. Patrimoni que hereterà el nou orde de Montesa creat en 1317.

Comparteix

Icona de pantalla completa