Dates i fets del 5 de març

2011.- El director Lorin Maazel posa punt final a la seua estada com a màxim responsable del Palau de les Arts de València.

2002.- La Generalitat Valenciana aprova el decret sobre el contingut de les matèries d'ensenyament obligatori en secundària que exclou els autors nascuts a Catalunya i les Illes Balears de l'assignatura de Llengua i Literatura Valenciana a l'ESO.

1977.- El govern presidit per Adolfo Suárez torna documentació de legalització del PSPV de Vicent Ventura i li demana que canvie les sigles.

1943.- Naix a València Manuel Ángel Conejero, filòleg en llengua anglesa, actor i dramaturg valencià.

Manuel Ángel Conejero

1917.- Inici de la vaga dels fonedors de ferro a València.

1894.- Santiago Ramon i Cajal és nomenat Doctor Honoris Causa per Cambridge.

1871.- Naix a un poblet de Polònia Rosa Luxemburg, dirigent revolucionària i teòrica marxista alemanya d’origen jueu, que tanta influència va tenir sobre les organitzacions feministes valencianes d'abans i d'ara.

1810.- El mariscal Suchet assetja València en el que serà el segon setge francés a la ciutat. Segons se sap, arribà el general Suchet amb l’exèrcit imperial davant la ciutat de València i en veure que no es produïa cap insurrecció dins d’aquesta, al cap de cinc dies es retirà ordenadament cap a Aragó.

1745.- Fa el seu traspàs a Morella, Carles Gassulla d'Ursino, jurista, polític, dramaturg i poeta valencià.

1324.- El bisbe de València atorga carta pobla als cristians que van a establir-se al lloc de Vilar de Benaduf.

1277.- Pere IV fa una crida a les viles del regne, encarregant els justícies la designació dels cavallers que havien de prendre part en la guerra, acompanyant el monarca.

1275.- Jaume I ordena als batlles de Dénia, Guadalest, Calp, Gandia, Cocentaina, Alcoi, Ontinyent, Xixona, Albaida, Llutxent, Xàtiva, Bocairent, Cullera i Corbera, que no permeten que els moros visquen o es refugien en cap de les fortaleses existents i els obliguen a viure al pla i per als àrabs revoltats, aconsella que no els consentisquen comprar queviures a cap llogaret.

1250.- El bisbe de Tortosa atorga la carta a les alqueries de Beniayxó i Tahalfazar, actual vila de Bell-lloch.

  • Dates i fets del 5 de març (Espai cedit per la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes)

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.

Publicitat
Publicitat