Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 12 de març

2015.- Jaume Fullana i Emili Gascó, portaveus d’Escola Valenciana, denuncien a l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu la situació de discriminació de què són objectes els ciutadans i ciutadanes valencianoparlants per part del govern autonòmic valencià, presidit per Alberto Fabra.

2008.- La justícia valenciana torna a denegar a la Generalitat gestionada per Alberto Fabra el tancament d’un emissor de TV3 al País Valencià.

2004.- Fins a 11 milions de persones es manifesten pels carrers de les principals ciutats de l’estat espanyol per amostrar el seu rebuig contra els atemptats terroristes comesos a Madrid, que van afectar dos combois de tren de Rodalia.

Manifestació 11M

2000.- Eleccions generals amb victòria per majoria absoluta –també al País Valencià– del Partit Popular.

1999.- Venda de les populars Torres dels Serrans, mansió construïda al terme municipal de Montserrat i que és una rèplica d’aquest monument tan singular de la ciutat de València.

1986.- Victòria del “sí” en el referèndum sobre la permanència d’Espanya en l’OTAN.

Votació sobre l’OTAN

1979.- Fernando Abril Martorell és perseguit per una manifestació ecologista a València.

1934.- Vaga General a Alcoi com a protesta pels esdeveniments del dia anterior.

1919.- Naix a València l’advocat, articulista, cronista i escriptor valencià Vicent Badia i Marín.

1898.- Naix a València Amparo Iturbi Bàguena, pianista valenciana germana de José Iturbi, que acompanyà el seu germà en l’aventura americana, tot i fent diverses aparicions en pel·lícules de Hollywood.

1882.- Inauguració a Manises de les obres del ferrocarril de València a Llíria.

Línia ferrocarril a Llíria

1698.- Fa el seu traspàs a València Vicent Guilló Barceló, pintor del barroc.

1501.- Fa el seu traspàs Cèsar Borja, fill del cardenal Roderic de Borja, militar, arquebisbe de València i cardenal. Hom pensa que fou l’inspirador de l’obra de Maquiavel El príncep.

1365.- Pere el Cerimoniós atorga carta de perdó als musulmans de la Serra d’Eslida, Betxí, la Vall de Segó, Altura, Alfara i Gaïbiel després de la seua aliança amb els castellans en la passada guerra i els dona noves condicions de poblament.

1370.- El rei Pere IV d’Aragó atorga privilegis, facultats i llicències a la vila d’Ontinyent que esdevenen de gran importància per al seu desenvolupament posterior. El rei fa la promesa solemne de no separar mai la vila d’Ontinyent de la seua corona. Igualment autoritzava els castellans i murcians a contractar els veïns d’aquesta vila i de comprar i vendre lliurement en aquest terme.

1261.- Fra Guillem de Muntanyana, mestre de l’Orde del Temple, atorga Carta Pobla al lloc d’Alcossebre, al terme de Xivert.

Comparteix

Icona de pantalla completa