Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 30 de març

2018.- Fa el seu traspàs el mestre i sindicalista valencià Vicent Esteve i Montalvà, una persona que va saber enarborar la senyera de la democràcia, la llibertat i el valencianisme des de tots els llocs i responsabilitats que va haver de desenvolupar com a persona compromesa i sindicalista.

2008.- Acte commemoratiu del 800é aniversari del naixement del rei Jaume I a Poblet. L’acte està encapçalat pels presidents dels territoris actuals de l’antiga Corona d’Aragó, a excepció del País Valencià, que es troba representat per la consellera de Cultura Trinidad Miró, que ni tan sols va pronunciar cap discurs institucional.

2008.- Naix la Fundació Ramon Llull gràcies a la iniciativa dels governs de Catalunya, Andorra i les illes Balears. Aquest tindrà la seu a Andorra i treballarà per la projecció exterior de la llengua i la cultura que abraça Catalunya, les illes Balears, Andorra, el País Valencià i l’Alguer.

2004.- El Tribunal Suprem espanyol confirma la condemna de quatre anys de presó i sis d’inhabilitació que l’any 2002 va dictar un tribunal d’Alacant contra Luis Fernando Cartagena, exconseller d’Obres Públiques de la Generalitat Valenciana. Cartagena es va apropiar de 49.081 euros quan era l’alcalde d’Oriola, quantitat que l’ajuntament d’aquesta població havia rebut en concepte de superàvit pel tancament d’un hospital municipal.

2000.- S’inaugura al monestir de Sant Miquel dels Reis de València la Biblioteca Valenciana, un centre que s’inicia amb un fons de 700.000 documents.

Sant Miquel dels Reis

1981.- Elaboració de l’Estatut d’Autonomia a l’Hotel Azor de Benicàssim.

1978.- L’Assemblea provincial de València del PSP aprova l’acord marc d’unitat amb el PSOE.

1939.- Les tropes insurrectes de Franco entren a Alacant i a València, on l’antiga plaça d’Emilio Castelar passà a anomenar-se del Caudillo. L’antic Regne de València restava subjecte a la Llei de Responsabilitats polítiques, promulgada el mes de febrer de 1939, adreçada contra els que van contribuir “per acte o omissió” a ajudar la II República espanyola i a entorpir el “triomf” del “Movimiento Nacional”.

1893.- Fa el seu traspàs a València Carmel Navarro i Llombart, més conegut pel seu pseudònim, Constantí Llombart, escriptor valencià i activista valencianista.

Constantí Llombart

1885.- Naix a la vila de Villena Quintín Esquembre Sáez, compositor, guitarrista i violoncel·lista valencià.

1884.- Inauguració del ferrocarril de via estreta de Gandia a Dénia. Amb això es completa la línia Carcaixent-Dénia, iniciada el 1884.

1492.- Els Reis Catòlics decreten l’expulsió dels jueus que no s’havien convertit al cristianisme.

Reis Catòlics

1254.- Jaume I delimita el terme de Xèrica i l’atorga a diversos pobladors fundant una aldea que potser siga el Toro.

Comparteix

Icona de pantalla completa