Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (56) Mentiders compulsius

Amb les mans al mateix nivell pujant-les i baixant-les

En Bosch

Els polítics sovint menteixen…

Amic Blaver

Sovint o sempre? Digues-m’ho a mi, que vaig votar PP i vaig quedar ben escarmentat. Hipòcrites cotxinos!

Pep Amagat

Cap aixecat i barbeta amunt

Encara diria més! Els polítics menteixen i saben que els periodistes saben que ells menteixen.

En Bosch

Vaja colla de malparits i els altres també! Recordeu quan Rajoy deia: “Rita eres la mejor” o “Paco, yo siempre estaré detrás de ti”. Només ell sabria què volia dir però els periodistes tenien l’obligació d’esbrinar alguna cosa per a saber per què ho deia.

Amic Blaver

Les mentides les deien a estall. El títol de mentiders compulsius se l’han guanyat a pols.

Pep Amagat

I el poble es creu tanta bola?

En Bosch

Fa gestos amb les mans mentre parla, li interessa ser clar.

En general sí. Gosaria dir que al poble, vull dir, al conjunt de la societat, deu haver-hi de tot. Prou gent passa d’ells. Una altra gent se’ls creu i són fidels a la línia del seu partit. Hi ha gent que diu que eixes persones que hi entren i es fan polítics és només perquè ataüllen la possibilitat de treure diners enmig de l’embolic polític. Alguns d’ells són rabosots i altres no passen de ser uns simples trompellots, i no vull dir noms.

Pep Amagat

Per eixe mal es moriren tots ara mateix.

Amic Blaver

Jo encara gosaria dir-la més grossa. A la gent li calen les mentides dels polítics. Les necessiten i no sabrien viure sense elles.

Pep Amagat

Matisa i els mira amb duresa.

Però, cagon l’hòstia, els periodistes han de preguntar en nom de la gent, no s’han d’arronsar. Els han de treure els papers bruts, les contradiccions i tot allò que calga. Han de ser una llapassa que se’ls enganxa i que fussa en la vida d’ells a la fi d’esbrinar el que calga.

En Bosch

El periodisme militant és un tipus de periodisme per al qual la veritat és sempre relativa, però sense igualar-la a la mentida. La seua ideologia es filtra per tot arreu i la visió de la realitat ha de passar pel seu sedàs. El diari Las Provincias és un exemple perfecte. Cap dels seus periodistes supose que no té llibertat de pensament.

Pep Amagat

Un periodista ho té força difícil perquè puga ser ni tan sols aproximadament objectiu. Serveixen a qui més paga: des del govern al poder, des de partits polítics o des de grans lobbies econòmics. En el procés català el gir que han fet diaris com El País, que s’ha convertit en un diari reaccionari i poc objectiu. Segur que justifiquen les atrocitats de les forces de l’estat espanyol. La premsa de la caverna mediàtica és molt poderosa: intensa i extensa para anar adoctrinant els seus lectors i espectadors.

Amic Blaver

Contrau les pupil·les en el moment d’afirmar.

Però passa el mateix amb els diaris digitals que defensen la independència i la república catalana. Això de l’adoctrinament no passa aquí sinó a les aules.

Pep Amagat

Adopta una posició oberta alhora que alça els braços amunt amb confiança.

No és possible sentir el que sent. Com t’atreveixes a dir que no hi ha adoctrinament. Els adoctrinadors de la dreta inventen les frases que han de seguir des dels que tenen quelcom de poder, com ara els dirigents locals i provincials, fins als seguidors de base, en partits com ara PP i Ciutadans. I fan adoctrinament a tort i a dret.

Comparteix

Icona de pantalla completa