Ens trobem a un ‘vinyet’ als peus de la serra d’Aitana, a 900 metres d’altitud i cuidat per una família que estima i cuida la seua terra d’una manera admirable. Dia rere dia revisen, netegen i tracten de tu a tu cada cep dels que regenten des de fa uns anys.

Exactament en l’any 2007 va nàixer aquest celler, que produeix anualment unes 10.000 ampolles d’una qualitat altíssima i que ha gaudit de tot tipus de bons adjectius i alabances de la crítica vinícola. A la Vila Joiosa, la família té en propietat una nau industrial que abans era un espai dedicat a la indústria càrnia i que van decidir reconvertir-la en un celler on guarden les botes, les ampolles i els dipòsits d’acer inoxidable.

No obstant això, les vinyes les podem trobar a 30 minuts de la Vila, en concret a la muntanya de Sella, on també tenen en propietat un mas familiar amb unes vistes realment privilegiades.

Uns dels protagonistes del Mas de la Real de Sella és Joaquín Orts, metge de professió i vinater de vocació. Va estudiar pel seu compte nocions d’enologia, d’agricultura i de tot allò que creia necessari per a dur a terme les tasques que realitza. I és cert, Joaquín sap i parla de verema, de podes i de tots els aspectes tècnics que li preguntem i que té gust de contar-nos.

“La vinya és com un jardí. Cal cuidar-la tots els dies per a tindre-la en bon estat i conéixer l’estat de la terra”

És el cunyat de Joaquín la persona encarregada d’anar tots els dies al ‘vinyet’ -que és com ells li diuen a la vinya- perquè en paraules del nostre entrevistat: ”Estima la seua feina i sense ell i la seua tasca segurament no existiria Mas de Sella”.

Ens sorprén de forma molt grata la manera que tenen de tractar cada cep, els metres quadrats de fulla que necessita cada varietat i com diàriament són cuidats com si de bonsais parlàrem.

La posició geogràfica d’aquestes terres ajuda que el raïm tinga moltes hores de sol i a la vegada temperatures molt baixes al llarg de tot l’any, de manera que s’arriba a fer la verema al mes de novembre. Aquests camps són menuts, tenen forma d’amfiteatre i mantenen un tradicional abancalament en diferents altures que permet aprofitar molt més el terreny de què disposen.

Molta gent ha qualificat de meravellosos aquests vins, que mantenen uns trets molt característics: l’altitud, la proximitat a la mar i la microbiologia de la muntanya. Formen part d’un afortunat ‘TOP10’ a escala mundial quant a la riquesa de la microbiologia que tenen a les seues vinyes i és una altra variable que influeix directament en la qualitat de què parlem.

Ha sigut mitjançant tècniques de seqüenciació massiva d’ADN com un grup de biòlegs ha aconseguit identificar la quantitat i la qualitat de la microbiologia que viu a les vinyes que opten per realitzar aquest estudi.

Joaquín és clar quant a la direcció que ha de seguir aquest celler: ”No pensem en què podríem fer per tindre menys despeses i estalviar sinó en quines coses podem fer per a augmentar la qualitat dels nostres vins”.

Després de veure el tractament que realitzen a les vinyes de Garnatxa Tintorera, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Shyrah i Marselan, entenem que el preu d’aquestes ampolles puga estar una mica per damunt dels vins de la Marina Baixa. Són vins d’aquells que alguns romàntics anomenem d’autor, vins que l’enòleg tasta a cegues davant de les botes franceses i vins que dormen durant anys per a traure la seua millor versió. Tot açò, junt amb un extraordinari treball a la vinya.

“No competim amb els nostres vins pel preu i m’agradaria que tot el món poguera beure el meu millor vi”, matisa Joaquín.

Seguim la visita d’aquestes terres tan meravelloses que estan envoltades de pins, d’alzines, de romer, de timó, de fenoll i de tantes altres plantes aromàtiques que tenen a veure -i molt- en el resultat final del vi.

Comença a pondre’s el sol i en poc més d’un parell de minuts pugem de la vinya al mas que dona nom a aquest celler i que, a banda de ser l’espai on guarden les ferramentes de treball, també l’utilitzen per a allotjar-se algunes nits i així començar a treballar en els primers rajos de llum.

S’escolta el silenci. Sense cotxes, sense presses i sense la contaminació de la ciutat. Llocs que semblen fets a mida per a qui estima la bellesa i la naturalesa. Caminem mentre s’apaga el dia per aquesta masia que és una màquina del temps on Joaquín ens conta les millors històries dels seus avantpassats.

Ja de camí a la Vila Joiosa ens dona temps a parlar de la importància del segell ecològic i de com és de necessari tractar la terra de la millor manera possible, on Joaquín és clar: “Nosaltres ja vam nàixer com a ‘ecològics’ perquè no sabem fer-ho d’una altra manera”.

Joaquín explica que Mas del Sella no és un celler que s’ha fet ecològic sinó que ells ja van nàixer amb aquesta especificitat. / TERRA DE VINYES

L’agricultura ecològica no és cap moda, és com diu la gent major als pobles: “Fer les coses amb trellat”. Una paraula molt valenciana i que de vegades hauria d’emprar-se més. Coincidim amb Joaquín, i és que cal fer-ho com ho feien els nostres avis amb accions tan bàsiques com veremar a mà, esperar que el raïm estiga en el moment perfecte de maduració, utilitzar fertilitzants generats per la biomassa dels cultius o controlar els sulfits que afegim al vi.

Després de quatre hores on el nostre protagonista ens ha fet oblidar que érem els convidats, acaba la nostra visita al Mas de Sella.

Ens en tornem a casa amb la sensació d’haver encertat molt en l’elecció d’aquest celler per al segon número de Terra de Vinyes on ens hem trobat amb uns vins multivarietals i complexos. Després d’haver-los tastat, apreciem com mostren perfectament l’essència de la muntanya. Amb poc de raïm, amb molta concentració natural, aromàtics i càlids.

Un meravellós regal que fusiona natura, passió i vi.

Comparteix

Icona de pantalla completa