Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (59) Plaval, el partit de les solucions lingüístiques

Una cambrera, una miqueta traüllada, en una pastisseria de Canals s’acosta a la taula dels tres amics durant les festes de Sant Antoni i els diu:

— ¿Qué quieren tomar? Que volen prendre?

Els amics queden sorpresos pel dubte en triar entre les dues llengües. Al moment els diu:

— Per favor, tenen que assentar-se en ixa taula d’allà, menos mal que en tenim de buides perquè quan estem en festes és una locura. Ademés, lo que passa és que esta taula d’ací amb mantel està reservada tots els dimartsos. Entonses, miren la carta i apuntaré lo que vullguen.

Una estoneta més tard torna, s’ho apunta i se’n va.

En Bosch

(sostenint la seua barbeta amb les mans i tenint els colzes recolzats damunt la taula)

Això no és gens valencià més aïnes diria que valenyol.

Aquests dubtes a l’hora de parlar, de no saber quina llengua emprar i aquesta inseguretat de la gent siga en l’àmbit que siga em crea desfici. També la inseguretat de saber si l’home d’un negoci, amb tota la bona voluntat del món, haurà posat ben escrit el rètol del seu negoci. He vist escrit: “Menjar per a dur” quan crec que l’home volia escriure “Menjar per a emportar-se”. Al final, posen To take away. I va que xuta!

Tot això acabaria amb el nou partit anomenat PLAVAL.

Proposa un mètode eficaç per acabar amb el bilingüisme, el trilingüisme i altres multilingüismes.

L’amic blaver (amb la mà dreta en la barbeta)

No hem de fisconar sobre la llengua. Crec que ho hem fet prou, tant els d’una banda com de l’altra. A més a més, ja tenim la gramàtica normativa de la llengua. Explica’t millor i explica’m això que vol dir, vés a saber si és interessant.

En Bosch (amb el braç enganxat al cos i l’avantbraç cap avant i una mà que aguanta una tassa)

Fàcil. Senzill i intel·ligible per a tot el món. Mireu, si durant anys hem parlat dues llengües i oficialment només el castellà de manera obligada durant molts i molts anys. Ara podem passar a parlar-ne només valencià. A l’ensenyament, a l’empresariat i a escala social s’acceptarà únicament el valencià i s’aplicarà el NOMÉSVAL.

Beuen de les tasses i segueixen.

Pep Amagat

No és cap aberració qüestionar la conformitat. El que és ben cert que hi ha un desficaci d’errors.

L’amic blaver

Encara que original això és somiar truites. No és menester qüestionar-ho tan sovint, ja que és un exercici de doble direcció.

Pep Amagat

Doncs, jo m’hi apunte. Contràriament a tu, amic Blaver, crec que no és cap desficaci d’anar posant en tela de judici moltes coses. La qüestió és que cadascú no faça el que li rote.

L’amic blaver

No esperava altra cosa de tu. I què passarà amb els que no l’accepten? No oblidem que molt més de la meitat de la població és castellanoparlant. Hauran d’anar-se’n del País Valencià.

En Bosch (amb les palmes de les mans obertes)

Se’ls aplicarà la sanció del TOTVAL. Tindran un temps per a corregir mitjançant cursets debades, en cas contrari si volen que se’n vagen. La majoria d’ells, si volen, el parlen. Passa que els és més còmode no esforçar-se i seguir parlant castellà, és clar. Creuen que el valencià no sirve para nada

Pep Amagat

Bosch, m’agrada el teu pla. Jo acabaria amb el VALEIXADA.

L’amic blaver (alçant les celles)

Que és deixar d’Espanya, no? Això no t’ho permetran. Esteu bojos.

Pep Amagat (quasi el talla)

Sembles un representant del Tribunal Suprem.

L’amic blaver

Tampoc tindries els teus Països Catalans!

Pep Amagat

Segur que ens trobarem més endavant amb els altres membres dels Països.

En Bosch (alçant els braços en forma de ‘v’)

Estàs en contra, Amic Blaver? Sembla que defenses el castellà més que el valencià.

L’amic blaver (braços entrecreuats)

Sí que defense el valencià, però és que home…

Pep Amagat (apunta el dit amb la mà tancada)

Home, què, redéu! Et mereixes una bona cantalada. Vols o no vols el pla original d’en Bosch? Que vols que seguim aprenent i defensant el castellà. El domini absorbent del castellà és vergonyós i acabarà amb la nostra llengua ben prompte. No podem contrapuntar-la amb el castellà perquè perdem per golejada i, és clar, si no lluitem per la llengua, morirà. Ho copses bé o potser el que tu vols seria que imposen l’anglès?

L’amic blaver

Home, xe, no em negaràs que l’anglès no és necessari hui en dia.

Pep Amagat

Doncs, per això, preferisc tot en anglès i parlarem anglès amb accent cockney de la capital i de l’Horta.

En Bosch

I jo amb accent de la Vall com si tinguera rhotic accent dels escocesos. No ens desviem, va, home! Vull saber si votareu PLAVAL en les pròximes eleccions per estalviar-nos confusions i dubtes pel que fa a la llengua com la de la cambrera d’adès. Veig que sí que esteu amb mi. Estem rematant garbes i alfarrassant opinions per veure l’acceptació que tindrà.

L’amic blaver

Pep segur que el votarà i jo m’ho pensaré, et sembla bé? De totes maneres, ben mirat no ens presentes un partit gens desficaciat.

Els tres paguen a la cambrera ara sí parlant en valencià, encara que molt castellanitzat. Se’n va a veure la foguera de Sant Antoni, la més gran del món.

Comparteix

Icona de pantalla completa