Dates i fets del 10 de juny

10 juny 2019 06:00h
DANIEL GARCÍA-SALA

2018.- Comencen les emissions de la televisió d'À Punt, la nova cadena pública valenciana, després de quasi cinc anys del tancament d'RTVV.

1999.- S'inaugura a Alacant la seu de l'oficina europea de patents, encarregada de gestionar els drets d eles marques, models i dibuixos d ela Unió Europea i acollir l'observatori europeu de les vulneracions de drets de propietat intel·lectual.

1988.- Fa el seu traspàs a Barcelona, Josep Tarradellas i Joan, 125é president de la Generalitat de Catalunya.

1987.- Eleccions autonòmiques i locals, amb victòries del PSPV-PSOE, i primeres eleccions europees.

 Eleccions 1987

1902.- Fa el seu traspàs a Vallvidrera, el poeta de la renaixença Jacint Verdaguer, una de les grans figures adscrit a la generació d ela restauració de 1874, que ajudà en molt a situar la llengua catalana en la categoria de llengua literària.

Jacint Verdaguer

1843.- Colles de paisans circulen pels carrers cèntrics de València victorejant els militars hostils a Espartero. El Cap polític Miquel Camacho intentà dialogar amb els amotinats, els quals, en comptes d'escoltar-lo, l'assassinen, tot i que es va refugiar fins l'església de Santa Caterina.

1821.- Es posen en pràctica a Castelló les disposicions de les Corts del Trienni Liberal sobre supressió i expropiació forçosa dels convents amb menys de 12 membres.

1761.- Reial decret per a la construcció d'una xarxa de camins que uniren Madrid amb València, Catalunya, Andalusia i Galícia. Aquest any començà la construcció del "Nou Camí Reial" de Madrid a València per Albacete i la Font de la Figuera.

Camí Reial

1373.- València resisteix el setge que Pedro el Cruel de Castella havia iniciat el 21 de maig.

1317.- Creació, mitjançant una butlla de Joan XXII, de l'orde militar de Montesa, tot suprimint l'Orde del Temple i la de l'Hospital.

1278.- Teresa Gil de Vidaure i el seu fill Jaume de Xèrica atorguen carta pobla als pobladors de les viles de Planes i Almudaina.

next