Dates i fets del 20 de maig

20 maig 2019 06:00h

Dia europeu de la mar

2017.- Pablo de Greiff, relator de Drets Humans de les Nacions Unides, insta oficialment el govern espanyol a atendre "de manera urgent" les peticions de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil.

1997.- La Comissió de Cultura i Ensenyament del Congrés de diputats aprova, amb els vots del PSOE, CiU, IU-IC i el PI, una resolució en què reconeix que el valencià és una varietat de la llengua catalana.

 

1996.- L'Audiència de Castelló condemna Pedro Cuevas a 14 anys de presó per l'assassinat de Guillem Agulló. Només en va complir 4.

1985.- Els treballadors de Peris Andreu intenten cremar el xalet d'un dels amos de l'empresa al Vedat de Torrent.

1978.- El programa de TVE Hora 15 provoca bona cosa de protestes dels “blavers” i representants franquistes, a causa del tractament que es va fer sobre el País Valencià.

1923.- S'inaugura l'estadi de Mestalla, camp de joc del València Club de Futbol, situat entre l'avinguda d'Aragó i de Suècia. El seu nom es deu a la séquia de Mestalla, que antigament passava junt al camp.

 

1866.- Apareix a València el primer número de La Lira de Apolo, periòdic literari i musical.

1821.- El famós bandoler Jaume Alfons “el Barbut”, que operava pel sud del País Valencià, es proclama partidari de la restauració absolutista de Ferran VII i passa a integrar-se en les guerrilles realistes amb el títol de “General”.

 

1520.- Arriba a València el nou virrei Diego Hurtado de Mendoza i s’inicien els incidents de la Guerra de les Germanies.

1382.- L’infant Martí i la seua dona Maria de Luna, comtes de Xèrica i de Luna, atorguen capítols de poblament als cristians de la Pobla de Vallbona.

next