Dates i fets del 29 d'abril

29 abril 2019 06:00h
Dona del Palmar

2017.- Milers de persones participen en la manifestació unitària convocada per Acció Cultural del País Valencià sota el lema 'Ja n'hi ha prou! Per un Finançament just!' I que va tenir el suport del PSPV-PSOE, Compromís, Podem, Esquerra Unida i els sindicats UGT, CCOO i Intersindical Valenciana.

2007.- Reobertura del Castell d'Alaquàs després de la seua més important restauració realitzada durant els darrers 500 anys. La seua reobertura s'hi realitza amb obres de Caravaggio procedents de la seua agermanada ciutat italiana de Cremona.

1999.- L'Ajuntament de València reconeix el dret de les dones del Palmar a pescar en l'Albufera, de manera que es trenca així una tradició multisecular que les excloïa d'aquesta activitat.

1998.- El Futbol Club Barcelona guanya la Copa del Rei en derrotar el Reial Club Deportiu Mallorca a l'estadi Lluís Casanova.

1997.- Amb els vots del Partit Popular i Unió Valenciana i l'oposició del PSPV, el Parlament valencià aprova una resolució segons la qual ve a dir que "el valencià és un idioma diferent i diferenciat de les altres llengües de l'Estat".

1978.- El congrés del PSPV decideix la fusió amb el PSOE.

1914.- Naix al carrer de les Monges de València la novel·lista Beatriu Civera, una de les poques veus literàries que va decantar-se per la novel·la al País Valencià de postguerra.

1855.- Inaugurat el Canal de Sueca, una obra d'enginyeria que partia d'aquesta localitat de la Ribera i connectava la marjal amb el Grau de València. Travessava tota l’Albufera fins arribar a la desembocadura del riu Túria.

1852.- Naix a Alcoi el compositor i pianista Vicent Costa i Nogueras.

1712.- Fa el seu traspàs a València l'organista i compositor de música barroca Joan Baptista Cabanilles.

1499.- Fundació de la Universitat de València Estudi General.

1458.- Per una ordre del lloctinent del regne, els ciutadans honrats, doctors i llicenciats que exerceixen càrrecs públics poden portar al coll una cadena d'or.

1393.- El Mestre de l'Orde de Montesa presta 26.000 sous a Pere IV per tal d'atendre despeses de la guerra contra Castella.

1271.- Jaume I confirma als habitants de València, Xàtiva, Alzira, Ontinyent, Albaida, Cocentaina, Gandia, Cullera, Murviedro, Borriana, Peníscola, Onda, Sogorb, Llíria i Morella totes les cases i propietats urbanes i rústiques, absolvent-les de tot dret reial, peticions i demandes.

next