Arcadi España: "Soc més partidari d'acords que de posar condicions per llei"

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat afirma que cal "fer compatible el creixement econòmic amb la sostenibilitat mediambiental"
10 agost 2019 12:02h
El conseller espera que aquesta legislatura siga "la del Corredor Mediterrani". / EFE

VALÈNCIA. El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, assegura que és "més partidari" d'arribar a acords que "tots vulguen complir" que de posar "condicions per llei", i per això a l'inici del seu mandat intentarà no fer "massa" projectes de llei. 

Arcadi España indica en una entrevista a EFE que en moltes ocasions la Conselleria ha sigut considerada "únicament" d'Obres Públiques. Tot i això, destaca que, encara que són necessàries noves infraestructures, "el gran objectiu" del departament és "fer compatible la mobilitat amb la sostenibilitat mediambiental". 

El conseller rebutja el debat sobre triar entre créixer econòmicament, o ser sostenibles i lluitar contra el canvi climàtic. En aquest sentit, opina que ambdues qüestions es poden combinar: "No cal parar el creixement. El que hem de fer és créixer millor, d'una forma més sostenible, més baixa en carboni i respectuosa amb el medi ambient". 

Arcadi España espera que aquesta legislatura siga la del Corredor Mediterrani, del qual "ja es veu el final de l'obra", i lamenta que l'absència d'un pacte d'Estat sobre infraestructures estratègiques haja impedit l'"estabilitat inversora" d'una infraestructura que, al seu judici, no hauria de dependre de conjuntures. 

Sobre les licitacions d'obra pública, el conseller admet que, des que va començar la crisi, les administracions han hagut de donar prioritat a altres polítiques, però espera que hi haja "marge" per a poder incrementar el pressupost d'aquest departament i de les infraestructures. 

No obstant això, indica que per a això és necessari que es vaja "estabilitzant" la situació econòmica, que es "corregisca" el model de finançament autonòmic i que hi haja nous pressuposts al govern espanyol. Mentrestant, assenyala, caldrà impulsar l'arribada de fons europeus per a infraestructures i per a mobilitat. 

Arcadi España opina que sempre es poden "ajustar" els preus de les licitacions i que cal fer obra pública "d'una forma més eficaç i centrada en la mobilitat i el medi ambient més que en grans construccions". 

El conseller confia que l'impuls de l'anomenat 'tren de la costa' serà un dels compromisos que el govern espanyol recollirà en els pròxims Pressuposts de l'Estat. També es mostra optimista que el Ministeri de Foment complirà i des de gener del 2020 l'autopista de peatge AP-7 passarà a ser gratuïta, una vegada vençut el termini de la concessió. 

Reclama, a més, "la necessària millora de la coordinació" entre les diferents administracions en matèria d'infraestructures i assegura que, en la mesura de les "limitades possibilitats financeres" de la Generalitat, sempre ajudaran el govern estatal a "millorar la qualitat de les infraestructures". 

En matèria d'ordenació del territori, el conseller afirma que és "fonamental" respectar el medi ambient, i destaca la instrucció impulsada per la Conselleria per a ajudar els ajuntaments a protegir les zones paisatgístiques de gran valor, que aglutina tota la normativa existent en matèria de paisatge.

Sobre l'horta, defensa que és un "patrimoni de tots" i insisteix que cal fer compatible el creixement econòmic amb el respecte al medi ambient: "Diferenciar les dues coses és un mal negoci per als que volen protegir l'horta, entre els quals em trobe jo, i per als que volem que cresca l'economia i es genere ocupació". 

D'altra banda, afirma que la Generalitat manté la seua reivindicació que se li traspassen les competències de les rodalies ferroviàries, un procés que, segons alerta, "no serà fàcil" i que ha d'anar acompanyat de la transferència dels fons necessaris per a poder operar aquest servei "amb qualitat".

Finalment, confia que prompte hi haja govern espanyol i uns nous pressuposts que tinguen en compte mesures com la condonació del deute de la Marina, ajudes al transport metropolità i una inversió d'acord al pes poblacional del territori valencià.

next