Un grup d'arqueòlegs descobreix una muralla del segle XIII i l'entrada a Guardamar del Segura

El descobriment confirma que el turó del castell de la localitat va ser un lloc estratègic des de l'època antiga i fins al 1829
15 agost 2019 18:13h
Els arquitectes han descobert la torre de l'antiga església renaixentista i l'entrada a l'antiga ciutat emmurallada. / EUROPA PRESS

ALACANT. Les intervencions arqueològiques de la ciutat emmurallada i el castell de Guardamar del Segura (el Baix Segura) han permés descobrir una muralla original del XIII, la torre de l'antiga església renaixentista i l'entrada a l'antiga ciutat emmurallada.

Així ho ha explicat la regidora de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de la localitat, Pilar Gay, després que el consistori i l'empresa que executa els treballs de recerca, restauració i posada en valor de la ciutat emmurallada i el castell de Guardamar del Segura hagen signat un acord de replantejament de les obres, detalla el govern local en un comunicat.

En concret, es replantegen les obres de la rehabilitació de la muralla ponent, ja que les intervencions arqueològiques realitzades durant els últims mesos han descobert en un estat "excel·lent" restes de muralla datades entre els segles XIII i XIV, així com que en algun punt no es desconeixia el seu traçat.

Sobre la muralla medieval cristiana del XIII, de 2,3 metres d'ample i 1,5 d'altura, "a penes es tenien dades". Un altre descobriment important és la part inferior de la torre campanar de l'antiga església renaixentista i del que va ser l'entrada a la ciutat emmurallada.

També l'aparició de ceràmica romana, ibèrica, fenícia, grega, islàmica i baixmedieval, revolta i moltes vegades reutilitzada en millores de la muralla posterior. "Es tracta d'uns descobriments molt importants que han tret a la llum restes desconegudes o dels quals hi havia poques dades que posen de manifest la importància d'aquest enclavament al llarg de la història", ha apuntat l'edil.

Aquests descobriments confirmen que el turó del castell va ser un lloc estratègic des de l'època antiga i fins al terratrémol del 1829, que la va destruir per complet, és a dir, des dels segles VII i VIII abans de Crist fins al XIX, com ha explicat el responsable del museu arqueològic, Francisco Javier Parres.

Els treballs de recerca que es duen a terme en la muralla oest-nord del conjunt històric determinen que es tracta d'una estructura defensiva similar al sistema de cremallera. El recorregut s'inicia des de la zona més alta (al sud), coneguda com a caserna de cavalleria, i continua cap al nord, adaptant-se als contraforts del terreny fins a una tenalla defensiva situada en l'angle nord-oest del conjunt.

Obrir l'espai als turistes

Aquestes obres d'investigació i rehabilitació pretenen recuperar l'espai històric fent-lo llegible i visitable, a més d'assegurar la conservació de les restes arqueològiques, que permeten el coneixement de l'ocupació humana del lloc de manera ininterrompuda.

Els treballs que s'executen a la ciutat emmurallada-castell de Guardamar van començar al maig i compten amb un pressupost d'un milió d'euros aportats per l'Ajuntament i els fons del programa Feder a través de la Generalitat.

Està previst que els treballs finalitzen el mes vinent d'octubre, després de la qual cosa el recinte fortificat podrà ser de nou visitat. Comptarà amb una zona de serveis i d'un centre d'interpretació que seran dissenyats en funció dels resultats de les excavacions arqueològiques i de la documentació històrica conservada.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next