Arranquen les obres del nou jardí de la Creu Coberta, que recuperaran les restes de l'Alqueria de la Creu

En la parcel·la s'habilitarà una zona de jocs infantils i s'instal·laran un ficus i espècies variades
8 febrer 2019 17:45h
Actualment l'espai és un descampat on hi havia una antiga alqueria. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Les obres del nou jardí de l'entorn de la Creu Coberta al carrer de Sant Vicent de València han començat aquest divendres, uns treballs que recuperaran els vestigis de l'antiga Alqueria de la Creu, ja demolida. Així ho ha indicat la regidora de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano.

L'actuació se situa en l'espai delimitat pels carrers de Torre Maçana, Capitular de Gandia, Tomás de Villarroya i Sant Vicent, en el que actualment és un descampat on hi havia una antiga alqueria, denominada de la Creu, ja demolida, detalla el consistori en un comunicat.

Amb els vestigis de les edificacions que ho ocupaven, la parcel·la es recuperarà per a la ciutadania com a espai verd per al barri. Es tracta d'una zona de vigilància arqueològica, per la qual cosa es realitzarà un seguiment específic durant el procés de l'obra.

Els carrers Sant Vicent i Tomás de Villarroya suporten una "notable intensitat de trànsit rodat, molt especialment el primer", ha destacat l'Administració. Per això, l'estructura de la proposta es fonamenta a generar en la mesura del possible un espai protegit visualment i acústicament d'aquestes vies mitjançant una tanca vegetal, que també procurarà ombra al parc.

A l'interior de l'enjardinament s'habilitarà una zona de jocs infantils. El projecte incorpora les últimes restes existents de l'antiga alqueria, la qual cosa dota el conjunt d'un "significat històric" dins del sentit global del projecte.

A la zona de joc s'utilitzarà paviment d'escorça de pi. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

Soriano ha ressaltat que es tracta "d'un projecte molt especial i particularment singular, triat pels veïns a través de la iniciativa DecidimVLC de pressupostos participatius". "Un espai actualment degradat, que es converteix en un fangar quan plou, passarà a convertir-se en una zona verda de referència per als habitants del barri de la Creu Coberta", ha afirmat.

Un ficus, arbustos i llorer

En els fronts sud i est, la vegetació s'estructurarà amb una plantació de set exemplars de celtis australis, situats cada huit metres. Sota ells es plantegen dos àmbits de plantes arbustives: un amb espècies variades (llentiscle, murta i llorer bord) al costat de les voreres (zones de sol) i un altre grup de plantes menys afins al sol i de port més baix (acants, vinques i hedera hèlice), a l'interior del jardí buscant l'ombra dels arbres.

Hi haurà una segona alineació de cinc arbres, de l'espècie morus amanecer, al costat de la zona de jocs. A més, en la part central de la zona de passeig es plantarà un exemplar de ficus Macrophilla.

Zona de joc i una senda

Pel que fa a la zona nord-oest del jardí, en continuïtat amb la zona pavimentada de formigó que defineix el carrer Torre Maçana, es planteja una zona de jocs en un espai de 28 per 8 metres, que constitueix el nucli del parc, en la zona més allunyada del trànsit rodat.

S'usarà paviment d'escorça de pi per a previndre possibles lesions i donar una sensació de major naturalitat. Tota aquesta zona es pavimentarà amb terra de morter de color vermellós, amb el pendent adequat perquè els pluvials recaiguen en la zona vegetal adjacent.

Entre les zones de passeig i de plantes es planteja un límit difús mitjançant una sendera de rajoles circulars, algunes de les quals emergeixen del sòl en forma de cilindres i constitueixen elements de mobiliari urbà necessaris per al parc, com ara seients i lluminàries.

Les infraestructures de reg preveuen una xarxa per inundació per a la zona amb plantes i una xarxa de reg puntual a base de toveres amb compensació de pressió per a l'arbratge de la zona de jocs i el nou ficus. S'instal·larà, a més, un programador centralitzat i quatre boques de reg d'acoblament ràpid que cobriran tota la zona enjardinada i que estaran connectades en la xarxa exterior.

Així mateix, s'executarà la instal·lació completa d'enllumenat, ja que actualment no la té: s'ha optat per una il·luminació mitjançant tres columnes tipus Mahuella de quatre metres i lluminària tipus Campanal doble amb tecnologia led. A més, es desplaçarà la font que hi ha en l'actualitat en la vorera del carrer de Sant Vicent.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next