L'art urbà s'endinsa al Centre del Carme per a agitar consciències de la mà de PichiAvo

L'exposició 'Evreka', que s'inaugura aquest divendres, aspira a generar de nou una retroalimentació entre el públic faller i el visitant de museu
22 febrer 2019 06:00h
La mostra està organitzada pel Consorci de Museus amb la col·laboració de l'Ajuntament de València. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. Amb la premissa de sacsejar opinions, incomodar i generar agitació aterra el grafit més gamberro a una de les institucions d'art més destacades de la ciutat de València, el Centre del Carme. L'exposició Evreka (Ho he descobert!) del duo d'artistes PichiAvo s'inaugura aquest divendres amb un estil prou característic que combina l'estètica d'art clàssic amb l'esprai més dur i urbà. La mostra, organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, trasllada al museu els espais de la vida quotidiana i un art de carrer que es podrà veure tant en la sala Refectori com al claustre renaixentista.

Precisament, al claustre va arribar aquest dimarts la primera de les obres, una intervenció sobre els murs del claustre que van obrir la caixa de Pandora i les primeres crítiques sobre el fet que uns grafits banyaren les parets del centre. Fins i tot, aquest dijous es coneixia que UGT ha presentat una denúncia contra el responsable del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, pel grafit de mil metres quadrats realitzat pel duo valencià en col·laboració amb la TFK Crew, un grup d'artistes urbans de València. 

Un mural que ja ha aconseguit, amb tot el rebombori generat al seu voltant, promoure la reflexió i el debat artístic entre la societat valenciana. Davant d'això, Pérez Pont va indicar aquest dijous que s'ha respectat la llei de patrimoni cultural valencià, ja que indica la possibilitat de realitzar intervencions sense autorització prèvia sempre que siguen reversibles i no alteren la situació anterior de l'immoble. A més, el director del Centre del Carme va recordar que el mural s'ha efectuat sobre una paret pintada de roig als anys 80, sobre la qual ja n'hi havia una intervenció i que es podrà tornar a pintar una vegada passe el 19 de març, quan el mural desapareixerà amb la mateixa efemeritat que les falles amb la Cremà. 

La mitologia clàssica i l'art urbà del grafit es donen la mà en aquesta mostra. / DANIEL GARCÍA-SALA

El que sí que sembla haver danyat el mural són les consciències. Pérez Pont, qui va dir que tampoc s'ha actuat sobre la pedra original del claustre gòtic, ho assenyalava dijous: "Ens hem de plantejar si estem parlant de traspassar límits legals o de gusts estètics". A més, el comissari de la mostra, Fran Picazo, va destacar que la voluntat tant dels artistes com d'ell és "protegir i estimar el patrimoni", a la vegada que va insistir que els esprais utilitzats estan "perfectament homologats i compleixen amb la normativa mediambiental" i el procés ha estat "controlat" en tot moment, perquè les columnes i arcs limítrofs no siguen danyats.

Sinergies entre grafit i Falles

Més enllà del mural del claustre gòtic, l'exposició Evreka ens introdueix al particular món de PichiAvo, en què que els temes de la mitologia clàssica i l'art urbà del grafit es donen la mà. Per segon any consecutiu, el Centre del Carme s'alia, a més, amb el món faller gràcies a aquest duo d'artistes valencians, que signen també la falla municipal d'enguany junt amb els artistes fallers Latorre y Sanz. Així, la mostra pretén generar una simbiosi entre el públic faller i el visitant de museu, tal com va explicar el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

Amb 'Evreka' el llenguatge expositiu s'endinsa en la qüestió de la representació en l'art. / DANIEL GARCÍA-SALA

Una retroalimentació entre ambdós públics que ja va ocórrer l'any passat, quan l'artista Okuda San Miguel s'unia també a Latorre y Sanz per a produir la falla municipal de 2018, alhora que el Centre del Carme oferia una exposició retrospectiva d'Okuda. Aquesta mostra va disparar el nombre de visites del museu valencià d'una forma sorprenent i es convertia en la mostra més visitada des que aquesta entitat conserva xifres d'assistència. Un any després, el centre que dirigeix José Luis Pérez Pont intentarà repetir el fenomen.

Espills i columnes

L'exhibició està presidida per una columna central de 14 metres d'ordre corinti, trencada en peces i que acompanya un conjunt de deu pintures inèdites de l'estil 'Urbanmythology' propi de PichiAvo i nou escultures. Els espills i uns cavallets agafen força en la posada en escena de les peces, per tal de generar un joc amb l'espectador que es veja forçat a trobar les obres com si estiguera passejant pel carrer, alhora que s'integra en l'experiència estètica i interactua amb l'obra, com van explicar els mateixos autors.

Amb Evreka, el llenguatge expositiu s'endinsa en la qüestió de la representació en l'art i la sala Reflectori es converteix en una espècie de carrer per on transitar. D'aquesta forma, "el carrer entra al centre d'art i al museu", llocs que "mai haurien d'estar aliens al que succeïa al carrer", va assenyalar Pérez Pont, qui va ressaltar la seua idea de fer del museu un "espai de cultura viva" i no solament "sarcòfags que atresoren memòria". Sota aquesta idea, el responsable del Consorci de Museus va recordar la seua voluntat de fomentar la cultura urbana en el centre, a la vegada que continua acostant-se a un públic major.

PichiAvo va nàixer com a duo el 2007 a València i és un nom artístic format pels pseudònims dels dos artistes, Pichi i Avo. La reinterpretació dels mites clàssics a través d'expressions artístiques contemporànies és una de les seues característiques fonamentals. Amb més de 50 intervencions en l'estranger i una gran projecció internacional, aquests artistes tornen a casa per a mostrar-nos amb l'exposició del Centre del Carme i la falla municipal la seua particular visió del món. Arriba el moment de conscienciar.

next