Art urbà i faller s'uneixen per a parlar d'inclusió al Centre del Carme

La falla infantil del museu ha sigut dissenyada per PichiAvo i elaborada per l'alumnat del Centre d'Educació Especial Ruiz Jiménez de València
5 març 2019 16:30h
La falla infantil ha sigut elaborada amb materials tradicionals i està feta per a ser llegida. / D.L.V.

VALÈNCIA. El Centre del Carme ha presentat aquest dimarts la falla infantil 3D GRAFITI que, amb un disseny elaborat per PichiAvo, trasllada al pati renaixentista del museu tant els elements de la falla municipal –que es plantarà a la plaça de l'Ajuntament i que està signada junt amb Latorre y Sanz– com l'estil del mural del claustre renaixentista que ha sigut objecte de debat els darrers dies. Aquesta falla que s'emmarca dins de l'exposició Evreka (Ho he descobert!) del duo d'artistes ha sigut elaborada per l'alumnat del Centre d'Educació Especial Ruiz Jiménez de València, a través del seu Programa de Formació i Qualificació Bàsica d'Artista Faller (PFCB).

La falla infantil ha sigut produïda amb materials tradicionals i està feta per a ser llegida, seguint el patró que caracteritza l'estil de grafit urbà de PichiAvo, traslladat a format volumètric. La falla està formada per set rètols dissenyats pels grafiters amb les paraules Falles, Cremà, Festa, Urban, Street, Flama i Inclusió.

"Des del Centre del Carme treballem amb gran implicació les qüestions d'inclusió social. Per a nosaltres és important que la cultura no siga una cosa que es mira, sinó que es viu", ha subratllat José Luis Pérez Pont, director gerent del centre cultural. En eixe sentit, el responsable del museu ha assenyalat que estan treballant i impulsant projectes que incloguen a tots els membres d'aquesta societat i "amb aquest projecte volem cridar l'atenció per a recordar que la cultura és de tots i tots formem part d'ella".

Per la seua banda, el duo d'artistes PichiAvo ha expressat que amb el projecte han volgut destacar que "en l'art no hi ha ni fronteres ni barreres, amb esforç qualsevol persona pot fer un projecte". Els artistes urbans han manifestat que "ha sigut especialment interessant treballar amb l'alumnat del Col·legi Públic d'Educació Especial Ruiz Jiménez i fer-los partícips de forma activa de la creació d'aquesta falla". A més, els grafiters han assenyalat que aquesta falla infantil continua amb el concepte global de la falla municipal que es plantarà a la plaça de l'Ajuntament. 

3D GRAFITI parla sobretot d'inclusió i transmet la il·lusió i l'esforç dels xics i xiques del Col·legi Públic d'Educació Especial Ruiz Jiménez. / D.L.V.

En eixe sentit, en la presentació de la iniciativa 3D GRAFITI també estava present la regidora d'Inclusió i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, qui ha indicat que el projecte demostra que "l'art, la cultura i la creativitat poden ser una ferramenta poderosa d'inclusió". La falla infantil de PichiAvo llança, per a Lozano, un missatge important: "Totes les persones que vivim en societat comptem i tenim coses a aportar".

Inclusió i esforç

3D GRAFITI parla sobretot d'inclusió i transmet la il·lusió i l'esforç dels xics i xiques del Col·legi Públic d'Educació Especial Ruiz Jiménez per a dur-la a terme. Així ho ha manifestat Oscar Hilario, professor tècnic del taller, qui ha agraït la confiança disposada en el projecte tant pel centre d'art com pel duo d'artistes. Un projecte que ajuda a donar visibilitat al treball efectuat per aquestes persones. A més, Hilario ha recordat que la finalitat de la formació que imparteixen és "preparar-los per a tindre una vida al més normalitzada possible". 

El projecte Programa de Formació i Qualificació Bàsica d'Artista Faller (PFCB) permet allargar l'etapa educativa fins als 24 anys preparant als joves per al món laboral, a més d'aprendre un ofici. El programa d'artista faller és una iniciativa pionera a l'Estat. Durant l'any els dotze xics i xiques que componen el grup estan en contacte amb els artistes fallers, participant en diferents accions a la Ciutat Fallera. Al llarg de l'últim mes han estat treballant amb la proposta de PichiAvo per al Centre del Carme que ells mateixos s'han encarregat d'instal·lar en el claustre renaixentista, participant de tot el procés creatiu de la falla que culmina amb la plantà.

A la presentació de la falla infantil han assistit, junt amb el seu professor, l'alumnat que ha produït la peça. Aquests són Estefanía Sánchez Chiva, Cristina Mir Bartual, José María Mínguez Monzón, Jorge Pons del Olmo, Álvaro Torres Bellver, María Senent Casado, Claudia Ballester Bueso, Raúl Torrijos Martínez, Samuel García Fraguas, Loredana Orsillo Vitale i Ricardo Meliá Sevilla.

next