L'art urbà posa el focus en els murs de Xest amb la "renovació permanent" com a estendard

El festival Graffitea compleix quatre anys a la Foia de Bunyol i consolida el seu itinerari muralístic de l'1 al 7 d'abril
22 març 2019 06:00h
Obra de Xolaka realitzada en l'edició 2018 d'aquest esdeveniment. / GRAFFITEA XEST 

VALÈNCIA. Convertir llocs degradats i murs abandonats en espais d'interlocució amb les problemàtiques socials. Aquest és un dels objectius del projecte Graffitea Xest, que per quart any pren els murs d'aquesta localitat de la Foia de Bunyol. Així ho van explicar la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Xest, María Ángeles Llorente, aquest dijous des del Centre del Carme de València, un escenari triat per a "posar en valor el festival" i atorgar-li "el fermall d'or als quatre anys" d'aquest esdeveniment. 

Graffitea Xest, que se celebra de l'1 al 7 d'abril, valora els espais d'aquest municipi de la mà de l'art urbà més contemporani, que ompli els carrers de grafits i murals de tot tipus. El projecte és una iniciativa de la Regidoria de Cultura xestana i està dut a terme en col·laboració amb l'associació cultural WallArttitude, formada per diferents artistes urbans del nostre territori i que en els últims tres anys ja ha deixat sobre els murs de Xest al voltant de 70 intervencions de més de 50 artistes. 

Després de tres edicions i de ser inclòs en la Xarxa de Centres d'Art Contemporani de l'entorn rural de la Generalitat, Graffitea Xest arriba enguany amb una proposta que inclou la participació de Cobre, Deih, Calladitos, Freskales, The God Mess i el duo que han format per a l'ocasió César Goce i Antonio Tone. Aquesta selecció d'artistes ha estat realitzada pel col·lectiu WallArttitude després de fer una convocatòria oberta en què han rebut més de 100 sol·licituds. 

Com van explicar part dels membres del col·lectiu WallArttitude –durant la roda de premsa estaven Flug, David de Limon i La Nena Wapa Wapa–, a l'hora de triar els grafiters participants s'ha buscat fer una selecció variada que compta no només amb noms del territori, sinó també amb artistes de Mèxic, Portugal o l'Argentina. 

El Centre del Carme va acollir aquest dijous la presentació de la quarta edició del festival. / DLV

Des del 2017, com va recordar la regidora María Ángeles Llorente, aquest esdeveniment compta amb els murs públics del consistori i amb espais privats que el mateix veïnat il·licità cedeix. Tots els murs, a més, es recolliran en una guia editada per l'Ajuntament de Xest, que per a aquest quart aniversari també he fet una guia per cadascuna de les edicions anteriors, de manera que es puga crear així un itinerari muralístic que busca atraure l'interés del públic i dels apassionats de l'art. Aquest material imprés es complementa amb la pàgina web del festival i codis QR que contenen tota la informació necessària sobre les obres.

"Al servei del poble"

"L'art urbà el que fa és mostrar les problemàtiques de la societat", va assenyalar la regidora María Ángeles Llorente, qui va reivindicar que l'art és "propietat de tot el món" i és "lliure". A més, Llorente va explicar que al seu parer l'art urbà, "a no ser que es pervertisca, està allunyat del mercat". En eixe sentit, va recordar que totes les institucions han d'estar al servei del poble i promoure l'art i la cultura. 

"La renovació ha de ser permanent", va dir Llorente, qui va explicar que els grafits han de transformar-se amb el pas del temps "perquè els problemes socials van canviant" i, per això, alguns dels murals que hi ha ara a Xest podran ser repintats en un futur. Tot i això, la regidora de Cultura del municipi va destacar que "el que es va pintar durant la primera està intacte; ningú ha pintat damunt o l'ha danyat". 

L'artista urbà Kraser va deixar l'any passat aquesta peça en un dels murs de Xest. / GRAFFITEA XEST

Per la seua part, un dels artistes del col·lectiu WallArttitude, Flug, va agrair la voluntat de les institucions per promoure l'art urbà, alhora que va recordar que és complicat trobar "gent que aposte" pel grafit. "Estem davant un moviment cultural a nivell mundial, no és una moda", va dir La Nena Wapa Wapa, qui va assenyalar que "sense el suport de les institucions no ens podríem dedicar a això". 

Programació més enllà dels murs

Així, en la setmana del festival els visitants podran veure en directe com pinten els murs els artistes, com ja va ocórrer en altres edicions. A més, entre la programació s'inclou la presentació del festival, que serà el divendres 5 d'abril a la Caixa Rural de Xest, i un recorregut per les diferents obres d'enguany i d'anteriors anys, que es realitzarà el diumenge 7 d'abril a les 11 hores. 

Així mateix, Graffitea Xest va més enllà dels murs mitjançant una sèrie d'activitats a partir de les intervencions plàstiques murals i tenint en compte l'art urbà com a eix vertebrador. Entre aquestes es troben el tallers educatius en el CEIP Blasco Ibáñez, el Col·legi nº 3 i el CEIP Giner de los Ríos, així com en la residència de persones majors de la localitat. A més, l'alumnat de sisé de primària i de primer de l'ESO ha participat en un concurs de dibuixos que també es podran veure durant l'esdeveniment. 

Wall Arttitude

El grup WallArttitude és una societat d'artistes urbans nascut de l'experiència conjunta que els membres van tindre la Nit de l'Art de Palma de Mallorca del 2015 de la mà de Urban Art Club, l'Ajuntament de Palma i el Centre d'Art i Creacó de Ses Voltes. Inicialment format per huit membres, ara el col·lectiu està compost pels següents sis artistes del País Valencià: Toni Espinar, Flug, David de Limon, Tmx, Xolaka i La Nena Wapa Wapa. Anteriorment, el grup també comptava amb la participació de Demia Concept i Xemayo.

next