Diari La Veu del País Valencià
Artistes i empresaris retrauen al Botànic II la contínua subordinació de la cultura a la Conselleria d’Educació 

VALÈNCIA. L’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) ha mostrat el seu malestar amb la conformació del nou govern del Botànic II pel que respecta a la cultura. Els empresaris del sector retrauen al govern que no s’haja creat una Conselleria de Cultura “després d’una campanya electoral on s’havia apuntat la conveniència de la creació” d’aquesta cartera concreta “amb una infraestructura pròpia i independent” i, en canvi, troben “de nou una conselleria subordinada a Educació, i el que és pitjor, una mancança de càrrecs coneixedors de les problemàtiques del sector cultural”.

A través d’un comunicat, els professionals de la cultura manifesten la seua “decepció” i “urgeixen” a dotar de “persones experimentades i coneixedores dels sectors culturals que permeten activar amb urgència unes polítiques coherents amb la finalitat d’afavorir el desenvolupament d’aquest sector sense haver de començar de nou des de zero”, alerten.

“Després de quatre anys de legislatura és innegable que hem trobat diàleg, bones paraules, accions i mesures interessants, però, davant de la nova legislatura continuista en la conselleria del ram i veient que les mesures implementades fins ara no estan donant els resultats prevists en les empreses del sector, que continuen en estat crític, expressem la necessitat de conéixer les mesures a implementar urgentment al pla estratègic”, expliquen.

L’AVETID se sent “totalment decebuda en l’incompliment de les promeses expressades en aquesta última campanya electoral per part dels partits que van fer, per primera vegada, bandera de la cultura”. “Ja els primers dies ens trobem amb diferències importants”, emfatitzen. Això no obstant, continuen el comunicat afegint que valoren positivament els moviments que s’han fet per part del govern en la legislatura 2015-2019, “tot i que els considerem clarament insuficients”. Així, assenyalen mesures com el creixement en el pressupost a les ajudes, l’ampliació i recuperació del Circuit o les produccions pròpies. Tanmateix manifesten la seua “preocupació” perquè, “tot i les bones paraules i els fets dels gestors públics, no aconseguim veure una autèntica estructura forta que consolide el mapa escènic i que el convertisca en un sector estratègic, competitiu i estable. La principal conclusió és que el sector de les arts escèniques valencianes continua en crisi després de 4 anys de govern del Botànic”.

Per tot això, els professionals de les arts escèniques valencianes que integren AVETID expressen al Consell, a la Diputació de València i al futur equip de govern de l’Ajuntament de València una sèrie de punts amb què no estan d’acord.

Així, en el comunicat ressalten que el nou govern del Botànic “no haja creat una Conselleria de Cultura pròpia” i enumeren una sèrie de precs adreçats tant a la Generalitat com a la Diputació de València i l’Ajuntament. “Volem conéixer al més prompte possible la política cultural amb una estratègia clara dedicada a la promoció, consolidació i sostenibilitat de les arts escèniques valencianes per part del conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i de la nova secretària autonòmica, Raquel Tamarit; ens resulta increïble el cas del Teatre Escalante dependent de la Diputació de València. Primer, en la pèrdua de l’espai, i segon, en la falta de previsió per a la substitució o continuïtat del seu director artístic Josep Policarpo, que ha fet un treball magnífic i a partir de l’agost vinent quedarà sense direcció ni convocatòria prevista. Pel que fa a l’Ajuntament de València, incomprensiblement, ha deixat en aquest exercici fora de les ajudes al sector escènic a les sales de teatre privades. A més, ens sorprén que no estiga prevista la continuïtat de la gestió i direcció de les sales públiques municipals”.

“Estem patint una precarietat insostenible per culpa de la falta de previsió i dels intents d’acontentar tothom en detriment del sector. Existeix una problemàtica generalitzada de companyies i sales a tot el territori valencià que ens continua deixant a punt de desaparéixer i amb la sensació de viure al límit cada procés creatiu, cada compromís o cada programació que contractem a les nostres sales i companyies. Seguim sent un dels sectors amb major índex d’aturats, i la impossibilitat de fer plans a mitjà termini per la falta d’informació i previsió fa més angoixant el dia a dia”, afegeixen.

Tot i això, l’associació de professionals de la cultura expressa la seua voluntat de col·laborar amb tots els nous equips de govern “per a poder passar de les bones paraules i els gests d’aquests 4 anys a polítiques de fets que facen de les nostres indústries culturals un sector capdavanter a la Comunitat Valenciana i a l’Estat”, conclouen.

Comparteix

Icona de pantalla completa