Els artistes valencians copen el desembre musical del Teatre Principal de València

La sala acomiada el 2019 amb els Premis Carles Santos; l'espectacle del Grup de Percussió Amores; el concert de Pep el 'Botifarra' i Pau Chafer, i l'homenatge al Ball de Torrent
27 novembre 2019 12:21h
L'acte que donarà el tret d'eixida dels concerts de cloenda de l'any serà el dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. / IVC

VALÈNCIA. Novembre és el mes de la música (i dels músics). La festa major de les bandes valencianes protagonitza l'onzé mes de l'any com el gran esdeveniment cultural valencià. L'efervescència sonora de Santa Cecília s'ha contagiat al Teatre Principal també durant el mes de desembre. L'espai teatral, un dels més emblemàtics de la ciutat, prepara per al mes vinent una programació amb quatre grans concerts per a tancar el 2019 en clau valenciana. 

L'aposta ferma per donar veu i espai a l'artista valencià ja es va reflectir el passat octubre, quan l'Institut Valencià de Cultura va presentar la programació escènica que havia preparat per al Teatre Principal. Aquest dimarts, la secretària autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit, junt amb la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, han afirmat que aquesta vocació per posar en valor la creació valenciana també s'ha volgut plasmar en aquest desembre musical.  

L'acte que donarà el tret d'eixida dels concerts de cloenda de l'any serà el dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana. La gala tindrà lloc el 12 de desembre a les 22.00 hores i serà retransmesa per À Punt. L'esdeveniment, que celebra la seua segona edició, és una mostra més del progressiu "enfortiment de la indústria musical valenciana", han explicat des de l'IVC. Aquests compten enguany amb una novetat: un guardó que decideix el públic a través de les votacions en una pàgina web. 

L'endemà, el divendres 13 de desembre, també a les 20 hores, tindrà lloc el concert commemoratiu dels 30 anys de trajectòria d'Amores Grup de Percussió. Aquest conjunt de cambra format per Pau Ballester, Ángel García i Jesús Salvador 'Chapi' ha representat la renovació de la música de percussió durant aquestes tres dècades sobre els escenaris. En aquesta cita d'homenatge a tota una vida dedicada a la música, el grup comptarà amb diversos convidats, com ara l'Spanish Brass i l'Orfeó Universitari, entre d'altres. 

La incombustible veu de Pep Gimeno el 'Botifarra' també traslladarà tota la cultura popular del territori a l'escenari del Principal. Ho farà el diumenge 15 de desembre, acompanyat pel pianista Pau Chafer i per la Banda Primitiva de Llíria. El concert combinarà el tarannà pròxim del 'Botifarra' amb la majestuositat d'una banda de primer nivell sota la batuta d'Andrés Valero. 

El Principal no tancarà el 2020 sense abans haver acollit el Ball de Torrent el pròxim dissabte 21 de desembre. Aquest espectacle musical retrà homenatge a Salvador Mercado, el fundador del grup de Danses Alimara. L'acte commemoratiu també rebrà convidats de totes les bandes del País Valencià i, fins i tot, comptarà amb la presència del 'Botifarra', que repetirà en menys d'una setmana la visita a l'espai escènic de València.  

La secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, ha recordat que tots els concerts aniran precedits de l'actuació d'aquest divendres 29 de novembre de Capella de Ministrers a la Catedral de València, on s'interpretarà el Cant de la Sibil·la com a preludi a les festes de Nadal.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next