La nova associació de venedors demana la paralització del concurs públic de la gestió del Mercat Central

DMercat denuncia la informació "confusa i contradictòria" per part de l'Ajuntament de València i critica que el consistori advoque per una "privatització" del mercat que faça perillar "el model de proximitat"
3 novembre 2019 17:57h
"Sembla que no volen comptar amb les persones que cada dia fan possible que el Mercat Central estiga viu", expliquen des de DMercat. / DLV

VALÈNCIA. La finalització del contracte d'autogestió del Mercat Central que mantenia l'Ajuntament de València i la decisió de la Regidoria de Mercats junt amb l'Associació de Venedors del Mercat Central de València (AVMCV) de llançar-lo a a concurs públic ha generat crítiques entre part dels titulars de les paradetes. Per a denunciar aquestes pràctiques, ha nascut una nova associació de venedors, DMercat, que demana la "paralització" de l'eixida a concurs públic de la gestió del mercat i denuncia la falta d'informació als titulars de les parades. Així mateix, des de DMercat critiquen que l'Ajuntament aposte per la "privatització" i faça perillar el model "de mercat de proximitat i producte fresc" 

En un comunicat, DMercat denuncia que l'Associació de Venedors del Mercat Central de València junt amb la Regidoria de Carlos Galiana pretenen llançar a concurs públic la gestió amb una informació "totalment confusa i contradictòria cap als titulars de les parades". Els venedors indiquen que, des que el 2016 es va comunicar que el conveni d'autogestió no seria renovat, no s'ha explicat "de manera oficial i comprensible a tots els titulars de les parades quines són les alternatives que presenta la regidoria de Mercats". 

DMercat critica, en aquest sentit, que s'ha transmés una informació "contradictòria" a les dues associacions que existeixen en el mercat. Així mateix, expliquen que el regidor es va reunir amb ells el passat 8 d'octubre i els va explicar les opcions que ja s'havien presentat a l'Associació de Venedors del Mercat Central. En aquesta trobada, el regidor va reconèixer la manca d'informació en la qual es troben els titulars de les parades i la necessitat de redactar una circular per explicar als titulars les possibles alternatives. A més, Galiana "va donar a entendre que la millor alternativa era la concessió demanial", una gestió mixta entre el Mercat i l'Ajuntament. 

Ara bé, des de DMercat expliquen que segons la Junta Directiva de l'AVMCV, que encapçala Mercedes Puchades, el 10 d'octubre es va aconseguir arribar a un acord amb Galiana perquè la gestió isquera a concurs públic. Després d'això, es va convocar immediatament una Assemblea Extraordinària pera decidir "sense saber ni les bases, ni quan, ni com" si s'aprovava concórrer en el concurs. "La informació que es donar als associats va ser parcial, esbiaixada i insuficient, i molt precipitada", donada la rellevància de la decisió, expliquen des de DMercat.

Així mateix, indiquen que en aquesta votació només un 31% dels titulars del Mercat –80 vots de 252 titulars– van veure amb bons ulls concórrer al concurs públic. Des de DMercat relaten, així mateix, que dos dies després l'AVMCV es reuneix amb Galiana i, "amb tan sols 15 minuts d'antelació, conviden de manera informal i sense previ avís" el president de la nova associació. En aquesta trobada, finalment, Galiana assegura que el Mercat Central eixirà a concurs "sí o sí". 

Gestió pública o demanial, l'opció de DMercat

Des de la nova associació expliquen que és "molt difícil entendre la decisió" del regidor, que dona suport al concurs públic "en compte d'apostar per una gestió pública o demanial". "És molt estrany que aquest Ajuntament, presidit pel senyor Ribó, vulga apostar per una privatització del Mercat Central de València, fent perillar l'actual model de mercat de proximitat i producte fresc", afegeixen.

En el comunicat, es mostren sorpresos "per la forma de dialogar" de l'Ajuntament: "Sembla que no volen comptar amb les persones que cada dia fan possible que el Mercat Central estiga viu. Desconeixem quins plans té pensats aquest Ajuntament per al Mercat Central de València". 

"Per a dur a terme qualsevol projecte s'ha de comptar amb tots i cada un dels titulars de les parades, que en definitiva són els que donen la vida al mercat de tots els valencians", continuen. "Des de DMercat estem treballant intensament per informar d'una manera clara i senzilla a tots els titulars del nostre mercat. Entenem que l'Ajuntament ha de buscar una manera de comptar amb l'opinió real de cada titular, aclarir aquesta situació i paralitzar qualsevol proposta de concurs públic", conclouen.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next