Diari La Veu del País Valencià
‘Atrapa’m si pots’, un format d’èxit que regna a la graella d’À Punt

VALÈNCIA. Quan el 10 de juny del 2018 À Punt es va vestir d’estrena, la incertesa envoltava les emissions de la nova televisió. La programació intentava obrir-se pas en un oceà de competència en què les plataformes digitals i les xarxes socials eren la punta de llança del contingut audiovisual. En aquesta ocasió, el ‘què, el ‘com’ i el ‘qui’ de la nova cadena pública resultaven tan complicats, com a mínim, com les negociacions botàniques. El ‘què’ semblava fora de dubtes: apostar per la cultura pròpia i la vertebració del territori; tota una declaració d’intencions que la cadena pública havia recalcat des del seu renaixement. El ‘com’ es resolia amb un format dinàmic, àgil, al mateix temps que acollidor. En definitiva, un concurs que convidara a participar des de les llars valencianes.

Faltava aïllar la incògnita del ‘qui’. Una persona reconeguda, carismàtica, amb les dosis de (bon) humor adequades per omplir cada vesprada la pantalla de manera incansable. I més, en estiu: quan la televisió va començar a caminar entre tovalloles de platja i granissats. La resposta es va concretar en una personalitat lligada, no només a la televisió, sinó amb un ferm compromís amb la cultura valenciana. Amb la campanya del #PaellaEmoji encara recent, el nom d’Eugeni Alemany resultava una de les propostes més atractives de la nova programació d’À Punt.

Amb aquests ingredients va nàixer Atrapa’m si pots, el concurs coproduït per la valenciana Imagina TV amb el Grup Mediapro. De dinàmica senzilla i ritme àgil, després d’un any de vida de la televisió pública valenciana, el programa s’ha consolidat com el programa de no ficció amb més audiència. Aquest dissabte al matí, sense anar més lluny, el mateix Alemany es feia ressò d’un nou rècord d’audiència del programa, amb un 9% de share i 129.000 espectadors. Això el convertia en líder de tota la graella d’eixe dia.

Des de la productora asseguren que és fins i tot la figura del presentador la raó de molts per a animar-se a participar o acudir com a públic. Pel plató han passat 324 concursants, sis cada setmana, cada vesprada de dilluns a divendres. En total, aproximadament unes 500 persones s’han presentat al càsting, però són moltes més aquelles que cada dia telefonen per a sotmetre’s a les preguntes de qui també fora conductor de Trau la llengua.

El programa, a més, aposta per la vertebració territorial des dels seus orígens: no només han organitzat càsting a la capital, sinó que també han fugit de la centralitat de València amb el trasllat de les proves a ciutats com Alcoi, Alacant i Elx. D’aquesta manera, han rebut participants de totes les comarques i de 120 localitats de tot el País Valencià. Tot i que reben més telefonades de les zones amb predomini lingüístic valencià, des de la productora destaquen que han rebut la visita, fins i tot, de persones del Villar (la Serrania), que els va recompensar amb una bona setmana d’audiència.

El programa es compon per una tanda de preguntes que repassen des dels llocs més recòndits de la geografia valenciana fins als últims èxits musicals. Durant sis rondes, els participants han d’anar resolent qüestions sobre llengua i literatura, història, cultura, ciència, tradicions amb el territori valencià com a far. Moltes vegades, amenitzades per imatges, lletres de cançons i els comentaris –sempre benvinguts– d’Eugeni Alemany.

Un format que funciona

Després de més de 274 programes –amb quatre especials inclosos– el format ha demostrat que agrada, i molt. Un model, a més, exportable a altres autonomies. Les primeres emissions d’aquest tipus de concurs tenen el seu origen en la televisió basca ETB, presentat per Patxi Alonso. D’allí, el programa va viatjar la illenca IB3, amb Llum Barrera, i a Aragó TV, amb Iñaki Urrutia com a mestre de cerimònies. Des de fa uns mesos, també s’emet a TV3, amb Llucià Ferrer al comandament.

En Atrapa’m si pots tampoc s’han oblidat de les celebracions: hi ha hagut moments dedicats a les festes (Falles, Moros i Cristians i, ara, Fogueres), a la Copa del Rei i programes per Nadal en què els protagonistes van ser els més menuts. Entre tots els programes, s’han repartit 116.000 euros i tres pots. Lara, jutgessa d’Almenara, es va emportar el primer dels premis, per 33.800 euros; després la seguiria David, infermer a l’Hospital La Fe de València, i Josep, dentista a Benidorm.

Balls insòlits entre concursants, disfresses extravagants per Carnestoltes o Halloween, música d’instruments tradicionals i, fins i tot, peticions de matrimoni en directe han passat per un plató que ha viscut, durant un any, quasi de tot. El 28 de juny s’emetrà l’últim programa de la temporada –en porten quatre, de seixanta capítols cadascuna– i, durant els mesos d’estiu, la intenció de la televisió pública és emetre les repeticions. Malgrat que encara no tenen confirmació oficial, tot apunta que Atrapa’m si pots i la seua vocació de vertebrar el territori podran seguir colant-se en els televisors de les llars valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa