L'Audiència Nacional cita Camps dilluns per a notificar-li que serà jutjat pel cas Gürtel

El jutge De la Mata considera que l'expresident de la Generalitat podria haver comés els delictes de tràfic d'influències, prevaricació i frau a l'administració 
20 setembre 2019 14:12h
Camps, en una imatge d'arxiu a l'eixida de les dependències de l'Audiència Nacional. / EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat dilluns, 23 de setembre, a les 10.00 hores l'expresident valencià Francisco Camps per a notificar-li que s'asseurà al banc dels acusats per l'adjudicació d'un contracte a la trama Gürtel en l'edició de Fitur de l'any 2009. En el judici, que encara no ha sigut assenyalat, s'enfronta a delictes de prevaricació, frau a l'administració i tràfic d'influències.

El titular del jutjat central d'instrucció número 5 considera que ha quedat acreditat que "amb la finalitat d'afavorir els interessos econòmics" de l'empresa Orange Market, tal com havia ocorregut en les edicions anteriors de Fitur, i per a acontentar els seus gestors davant l'elevat deute acumulat fins a l'any 2008 en favor d'aquesta mercantil per la celebració d'actes del PP en aquesta comunitat", els líders de la Gürtel "es van concertar amb Camps perquè aquest disposara del necessari" perquè el contracte del muntatge de l'estand fora directament a l'esmentada societat.

Segons el magistrat que va confirmar l'obertura de judici oral aquesta mateixa setmana, l'expresident valencià; el cap de la trama, Francisco Correa; el que va ser la seua 'mà dreta' en la Comunitat Valenciana i responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez Alonso 'el Bigotes', i el gerent de l'empresa, Cándido Herrero, "van actuar perquè aquesta adjudicació il·lícita no l'assumira l'Agència Valenciana de Turisme com fins aleshores, sinó directament Presidència de la Generalitat a través de la Direcció General de Promoció Institucional com a centre directiu sota l'autoritat del president".

De la Mata detalla al llarg de la resolució els indicis acumulats contra Camps i assenyala que uns altres investigats que han apuntat cap a ell, com ara Pérez Alonso, no han fet una "declaració aïllada o inconnexa", com invoca la defensa de Camps, sinó que existeixen un "arsenal d'indicis, molt consistents, cadascun d'ells prou acreditat, que permeten afirmar" que l'exdirigent popular va participar directament en l'adjudicació del contracte.

"Ho va fer per a afavorir Orange Market, com feia des del 2005, a canvi de la seua paciència i resignació davant l'impagament del multimilionari deute que el Partit Popular de la Comunitat Valenciana tenia i la seua col·laboració en acceptar les il·legals fórmules de pagament que el Partit Popular utilitzava per a anar cancel·lant l'indicat deute", assevera el magistrat.

Així doncs, l'instructor conclou que l'aleshores directora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, "sí que va rebre indicacions dels seus superiors en la Generalitat, i més concretament de Camps, perquè actuara en la forma que ho va fer en relació amb l'adjudicació de l'estand de Grans Esdeveniments en Fitur 2009".

Anticorrupció acusa Camps de prevaricació i frau, i demana 2 anys i mig de presó. L'acusació popular que exerceix el PSOE eleva la seua petició a 9 anys, en afegir a aquests delictes el de tràfic d'influències, a més de 15 anys d'inhabilitació absoluta i 16 anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Juntament amb l'expresident valencià s'asseuran en la banqueta altres 27 acusats, entre els quals estan exalts càrrecs de la Generalitat i els líders de la Gürtel, que haurien participat en el tripijoc del contracte a Orange Market.

next