L'Audiència Nacional confirma les condemnes de fins a sis anys i nou mesos per la caixa B del PP valencià

Els magistrats ratifiquen una pena de quatre anys de presó per a Ricardo Costa, que podrà substituir-la per una multa i treball comunitari per col·laborar amb la Justícia
18 juny 2019 17:04h
Els magistrats confirmen les penes imposades fa un any per tres peces de la branca valenciana de Gürtel que es van jutjar en l'Audiència Nacional. / POOL

VALÈNCIA. La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha confirmat les penes imposades a 18 persones pel magistrat del Jutjat Central penal del mateix òrgan judicial, José María Vázquez Honrubia, a penes de quatre i sis anys i nou mesos de presó en considerar acreditada la seua participació en el finançament irregular del PP valencià (PPCV) de les campanyes electorals del 2007 i el 2008 que van organitzar les empreses de la trama Gürtel.

Els magistrats confirmen les penes imposades fa un any per tres peces de la branca valenciana de Gürtel que es van jutjar en l'Audiència Nacional. Diversos acusats –entre ells, l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa, els líders de la trama i nou empresaris– van reconéixer que les campanyes per a les eleccions municipals i autonòmiques del 2007 i les generals del 2008 van ser pagades amb diner negre.

Per aquestes declaracions, el titular del jutjat central penal de l'Audiència Nacional va afirmar en la seua sentència, que ara ha sigut ratificada, que el PPCV es va finançar de manera "absolutament irregular" durant aquests processos electorals.

Entre els 18 condemnats es troben el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, a qui li van imposar cinc anys i tres mesos de presó; el número dos de la xarxa corrupta, Pablo Crespo, condemnat a cinc anys de presó, i el responsable d'Orange Market, Álvaro Pérez 'el Bigotes', condemnat a sis anys i nou mesos per girar factures falses perquè altres empresaris sufragaren il·lícitament part dels actes electorals dels populars.

De l'excúpula del PPCV, a més de Costa, també van ser condemnats a 3 anys i 4 mesos per 3 delictes electorals l'exgerent Cristina Ibáñez; l'exvicepresident de la formació David Serra (3 anys i 8 mesos), i l'extresorera Yolanda García (a 4 mesos).

Aquestes penes s'acumulen a les imposades ja per les irregularitats en Fitur –l'única sentència ferma pel Tribunal Suprem–, per la primera època de la trama Gürtel –en aquesta última 'el Bigotes' va resultar absolt– i pels tripijocs dels contractes amb empresa pública Aena.

El magistrat Vázquez Honrubia també va considerar culpable Costa. Aquest, en lloc de recórrer la condemna de quatre anys de presó, va demanar substituir la pena per altres mesures que no implicaren el seu ingrés a la presó. El jutge, amb el vistiplau de la Fiscalia, va accedir a imposar-li una multa de 192.000 euros –que ja ha sigut abonada– i 365 hores de treball comunitari gràcies a la col·laboració que està prestant per a esclarir determinades peces del cas Gürtel i de la presumpta caixa B del PP. 

El jutge Vázquez Honrubia ho va dictaminar així, d'acord amb la Fiscalia Anticorrupció, el març passat, quan va emetre una interlocutòria en què va elogiar la col·laboració "excepcional" de l'exdirigent popular.

Com funcionava la trama?

La resolució que s'ha donat a conéixer aquest dimarts confirma que el PPCV i Orange Market, l'empresa que va organitzar els esdeveniments i actes electorals, no van respectar els límits quantitatius i requisits de les lleis de règim electoral i de finançament de partits polítics.

Així mateix, subratlla que els responsables del PP valencià condemnats van depassar completament els límits legals del partit i van idear un sistema perquè l'empresa de Correa cobrara els serveis prestats a través d'empresaris simpatitzants i beneficiaris d'adjudicacions d'obra pública, que "van acceptar eixe acord amb l'esperança d'obtindre una posició avantatjosa en futures adjudicacions".

La Sala explica en la seua resolució que el modus operandi va ser el disseny d'un sistema que consistia en el pagament de quantitats en metàl·lic –i en diner negre– i en el pagament de quantitats que es justificaven amb unes factures que no responien a la realitat, perquè el servei reflectit en aquestes no havia sigut prestat al destinatari de la factura, sinó al PPCV.

A més, afirmen els magistrats, els ingressos que els responsables i socis d'Orange Market obtenien per aquesta "singular" forma de cobrar els seus serveis no eren transparents per a la Hisenda Pública, per la qual cosa alguns acusats han sigut condemnats també per delictes fiscals per impagament de l'impost de societats, de l'IVA i, fins i tot, de l'IRPF.

next