L'Audiència Nacional jutjarà Camps pels contractes de la Generalitat durant el seu govern amb la trama Gürtel

El tribunal desestima el recurs de l'expresident que demanava l'arxivament del cas
17 setembre 2019 12:58h
Francisco Camps va ser jutjat l'any 2012 en la causa dels trages sent considerat "no culpable" pel jurat popular. / EFE

VALÈNCIA. L'Audiència Nacional jutjarà l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps, pels contractes que el seu govern va firmar amb les empreses de la trama Gürtel. Concretament, l'exdirigent del PPCV serà jutjat després de més d'un any d'instrucció per l'adjudicació a l'empresa Orange Market, suposadament de manera fraudulenta, del muntatge del pavelló de Fitur de l'any 2009.

Camps està acusat de prevaricació i frau en la contractació i la Fiscalia demana per a l'exdirigent del Partit Popular una pena de dos anys i mig de presó. Per contra, la defensa del polític demanava al tribunal el sobreseïment del cas; un recurs que el tribunal ha desestimat. D'aquesta manera, el processament de Camps per part del jutge José de la Mata adquireix fermesa i la sala, després de la presentació dels escrits d'acusació i defensa, obrirà judici oral contra ell per la seua presumpta responsabilitat en aquesta contractació irregular.

Segons la Fiscalia, Camps va donar verbalment instruccions a l'exdirectora general de Promoció Institucional Salvadora Ibars perquè li adjudicaren a la filial de Gürtel a València, Orange Market, el muntatge d'aquest expositor per 366.529 euros.

El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, va acordar el passat 3 de juliol el processament de Camps en creure que existeixen indicis suficients per a considerar Camps responsable de la contractació directa d'Orange Market –eludint els criteris de publicitat marcats per la llei de contractació pública– per al muntatge del pavelló 'Comunitat Valenciana' en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) del 2009. El magistrat instructor de la peça 5 del cas Gürtel va prendre aquesta decisió després de quasi un any d'investigació i després de citar a declarar com a imputat Camps i altres suposats implicats en el presumpte tripijoc per a adjudicar el contracte de Fitur a la xarxa que dirigia Francisco Correa.

Al banc dels acusats per les revelacions de Costa

Encara que l'Audiència Nacional va ordenar reobrir aquesta peça per a investigar Camps al setembre de l'any passat, no va ser fins a mitjan desembre quan De la Mata va decidir imputar-lo formalment pels presumptes delictes de prevaricació administrativa i frau a l'Administració. Finalment, el jutge ha decidit processar-lo per prevaricació, encara que "sense perjudici d'ulterior qualificació".

Van ser les revelacions de Francisco Correa; de l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa; del que fora número dos de Gürtel, Pablo Crespo, i de l'exdirigent d'Orange Market Álvaro Pérez 'el Bigotes' en el judici pel finançament il·legal de les campanyes electorals dels populars valencians les que van fer que la Fiscalia Anticorrupció sol·licitara la reobertura de les diligències en l'Audiència Nacional per a conéixer si Camps va donar indicacions per a adjudicar amb les empreses de la trama corrupta.

Per això, el magistrat instructor va citar a declarar tots ells al gener d'enguany per a preguntar-los específicament per l'adjudicació dels contractes. 'El Bigotes' va ser el que més es va esplaiar, ja que va Camps directament com la persona que va ordenar tots els contractes adjudicats al País Valencià a la trama Gürtel.

En una declaració de més de tres hores de duració, va remarcar que no solament va ser el contracte de Fitur objecte d'aquesta peça d'investigació, sinó que va haver-hi més adjudicacions de la Generalitat valenciana anteriors a 2009 autoritzades per Francisco Camps, si bé els suposats delictes comesos ja estarien prescrits.

També Costa va ratificar el que s'ha dit ja en el judici pel finançament il·legal del PPCV, quan va assegurar va ser el seu antic cap i expresident valencià qui va decidir contractar amb Orange Market per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals del 2007 i les generals del 2008.

Camps ho va negar tot

Per contra, el mateix Camps va negar totes les acusacions i les va atribuir a "una creació" orquestrada "des de l'esquerra", ja que es "va crear un relat i no poden trencar-lo" perquè interessa per a mantindre-li allunyat de la política i al PP, el seu partit, assenyalat per corrupte.

La peça dels contractes Orange Market és la cinquena investigació que s'obri contra Camps en relació amb la trama Gürtel. En la primera, l'anomenada causa dels vestits, va ser absolt per un jurat popular, si bé després s'han anat incoant altres diligències.

D'una banda, la investigació en el Jutjat d'Instrucció número 5 de València per les irregularitats en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del Papa Benet XVI; i la del Jutjat d'Instrucció 17, que investiga presumptes irregularitats en les adjudicacions per a la construcció del circuit urbà de la F1 per part de l'Ens Gestor de Transports i Ports (GTP) de la Generalitat.

En aquesta última causa, la Fiscalia va demanar el sobreseïment en considerar que el presumpte delicte de prevaricació pel qual ja ha sigut processat està prescrit, si bé la jutge instructora ha rebutjat argumentant que el delicte continuat de malversació, el que té pena més greu, no ha superat el termini de 15 anys.

next