L'Audiència de València reprén el judici pel saqueig del Palau de les Arts després de la mort d'Helga Schmidt

L'exdirector financer Ernesto Moreno, l'empresari Joaquín Maldonado, l'advocat José Antonio Noguera i l'excònsol de França a València i empresari Pablo Broseta seran jutjats per prevaricació, malversació i falsedat  
20 novembre 2019 13:15h
La secció segona de l'Audiència Provincial de València reprén aquest dijous el judici per les suposades irregularitats comeses en la gestió del Palau de les Arts. / EFE

VALÈNCIA (EP). La secció segona de l'Audiència Provincial de València reprén aquest dijous el judici per les suposades irregularitats comeses en la gestió del Palau de les Arts, que va ser posposat per problemes de salut de l'exintendent, Helga Schmidt, morta el mes d'octubre passat.

Recentment la sala va traslladar a les parts un acte d'extinció de la responsabilitat penal respecte a Schmidt, que estava imputada per prevaricació i malversació.

D'aquesta manera, es jutjarà, per delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental, l'exdirector financer Ernesto Moreno, l'empresari Joaquín Maldonado, l'advocat José Antonio Noguera i l'excònsol de França a València i empresari Pablo Broseta.

La investigació d'aquest cas es va iniciar després d'un informe de la Intervenció de la Generalitat de 2013, que va concloure que la intendent va formalitzar contractes que incomplien la llei, en adjudicar, sense publicitat ni concurrència, contractacions a una empresa de la qual era consellera, Patrocini de les Arts, i de la qual suposadament va cobrar comissions.

Aquest informe es va basar, al seu torn, en un altre d'anterior elaborat per un empleat del coliseu operístic, en el qual s'al·ludia al possible cobrament de comissions dels patrocinis per part de la intendent a través de la citada mercantil, per la qual cosa es va obrir una causa per a investigar si Patrocini de les Arts va percebre comissions per contractes amb patrocinadors.

L'advocacia de la Generalitat, personada com a acusació particular, reclama set anys i un dia de presó, així com una multa de 6.000 euros, per a l'exdirector financer del coliseu valencià Ernesto Moreno, i demana dos anys, huit mesos i 15 dies de presó per als empresaris Joaquín Maldonado Rubio, José Antonio Noguera Puchol i Pablo Broseta Dupré per considerar-los cooperadors necessaris.

Segons els escrits de les acusacions, Maldonado i Noguera van actuar com a conseller delegat i president, respectivament, de l'empresa Patrocini de les Arts, la finalitat de la qual era la captació de patrocinadors per al Palau de les Arts, mentre que Broseta ho va fer com a administrador de la societat Radcliffe, mercantil que va actuar d'intermediària en diverses contractacions del Palau.

Aquesta societat intermediària generava, segons ha determinat la instrucció, un augment desproporcionat i injustificat dels serveis prestats. Els processaments, presumptament, van crear Patrocini de les Arts per a adjudicar-se comissions pels patrocinis ja existents.

Segons l'escrit d'acusació de l'Advocacia, Schmidt i Moreno es van concertar amb Maldonado i Noguera per a externalitzar la captació de patrocinadors i organitzar un esdeveniment denominat Viva Europa entre els anys 2009 i 2012.

Per a això, van subscriure una sèrie de contractes prescindint del procediment legal establit, fet que va suposar un "greu perjudici per a la hisenda pública, estimat en 42.500 euros en relació amb Patrocini de les Arts i de 383.073 per l'organització de Viva Europa".

A més, Schmidt, Moreno i Broseta van subscriure diversos contractes per a la prestació de serveis d'impressió de diversos materials per al Palau que van ser "objecte de facturacions amb sobrepreu i que van causar uns perjudicis valorats en 303.016 euros", segons l'advocacia de la Generalitat.

Per tot això, es demana una sanció econòmica pròxima als 700.000 euros per a Moreno en concepte de responsabilitat civil.

next