Auditoria de contractes i reversió d'adjudicacions a empreses condemnades: el pla anticorrupció d'Unides Podem

La coalició d'esquerres considera "necessari" un pacte per a evitar nous casos de persones que es beneficien del seu càrrec en les institucions
18 abril 2019 19:37h
El candidat d'Unides Podem-EUPV a la Presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, proposa limitar els mandats a huit anys. / FRANCISCO MARTÍNEZ / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El candidat a la Presidència de la Generalitat d'Unides Podem-Esquerra Unida, Rubén Martínez Dalmau, ha assegurat que el programa electoral de la formació inclou mesures que impliquen tolerància zero amb la corrupció. En aquest sentit, Dalmau ha instat PSPV i Compromís a "assumir un nou pacte anticorrupció que blinde les institucions públiques davant qualsevol que pretenga saquejar-les" i ha advertit que "el cas Alqueria ha tornat a posar damunt de la taula les limitacions dels partits que integren el Consell a l'hora de combatre de debò la corrupció".

En aquest sentit, Rosa Pérez Garijo, número 2 de la coalició a les Corts, ha lamentat que Compromís i el PSPV "no hagen aprofitat aquests quatre anys de govern per a alçar les catifes de la Generalitat, investigar la corrupció a fons i així poder garantir una democràcia plena després de tants anys d'obscurantisme del PP". Per això, considera que Unides Podem-EUPV són "l'única garantia que es duga a terme una regeneració democràtica en la Generalitat Valenciana».

El candidat ha explicat que el programa d'Unides Podem-Esquerra Unida conté mesures que impliquen tolerància zero amb aquesta xacra i, en aquest sentit, ha esmentat que s'impulsaran els canvis legislatius necessaris perquè siga vinculant la prohibició de contractar per part de les administracions públiques empreses vinculades amb la corrupció.

La coalició també planteja que es duga a terme una auditoria de la contractació de la Generalitat per a investigar contractes lligats a la corrupció, qüestió que van aprovar aquesta legislatura les Corts Valencianes a proposta de Podem i que el Consell de PSPV i Compromís no ha substanciat.

Una altra mesura que inclou la proposta electoral de la confluència és la superació del model de diputacions per a donar-li els recursos i el protagonisme als municipis en coordinació amb la Generalitat. Sobre aquest tema, Dalmau ha recordat que l'operació Alqueria "demostra que és necessari superar el model de les diputacions provincials perquè la seua opacitat i clientelisme afavoreix la corrupció".

Així mateix, plantegen limitar el mandat dels càrrecs públics a 8 anys i reformar l'Estatut dels expresidents de la Generalitat "perquè deixe de ser una altra agència de col·locació dels partits, una porta giratòria que permet que l'imputat expresident del Consell, Francisco Camps, estiga acomodat en el Consell Jurídic Consultiu". Dalmau ha recordat que a pesar que Podem ha plantejat dues vegades aquesta legislatura aquesta mesura en les Corts no ha trobat el suport suficient de la resta de grups per a reformar-lo.

La confluència reclama també que es dote de més recursos l'Agència Antifrau "perquè puga desenvolupar en condicions la seua fonamental labor de prevenció i lluita contra la corrupció".

next