Aules de 2 anys gratuïtes, transport i reagrupament de centres, les mesures de Compromís per a revertir el despoblament rural

La coalició vol promoure una llei de serveis mínims garantits per a les zones d'interior que assegure dotacions en sanitat, educació i serveis socials
21 abril 2019 18:00h
Compromís vol potenciar les aules de dos anys i que el 100% siguen gratuïtes la pròxima legislatura. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. El cap de llista de Compromís a les Corts per Castelló, Vicent Marzà, ha assegurat que la coalició "impulsarà una Estratègia Valenciana de Desenvolupament Rural Sostenible per a revertir la despoblació, acompanyada d'un fons específic per a promoure el desenvolupament rural integrat gestionat des de l'Agència Valenciana de Promoció Rural i Lluita contra la Despoblació". 

La coalició vol promoure una llei de serveis mínims públics garantits, segons va afirmar aquest dissabte l'actual conseller d'Educació, Vicent Marzà, qui junt amb la número dos a les Corts, Mónica Àlvaro, ha desenvolupat en un acte a la Casa Social de Vilafranca (els Ports) les mesures per a revertir el despoblament.

Marzà va explicar que, per a Compromís, "revertir la despoblació és un objectiu prioritari", per això desenvoluparà una estratègia de desenvolupament rural sostenible que "es complementarà amb la llei de serveis mínims públics garantits, que estableix que també a les comarques d'interior i xicotets municipis la ciutadania ha de tindre sanitat, educació, transport i recursos de serveis socials".

"No pot haver-hi cohesió social si no hi ha cohesió territorial i també els castellonencs que viuen en el món rural tenen els mateixos drets que els qui viuen en zones urbanes", va defensar Marzà. En aquesta línia, va subratllar que "des de l'Agència Rural Valenciana es coordinaran les actuacions i polítiques en territoris rurals de les diferents administracions per a millorar l'efectivitat de programes com 'Un poble, una escola'".

De la mateixa manera, l'agència "potenciarà les aules de dos anys, que el 100% seran gratuïtes la pròxima legislatura i que han tingut un efecte positiu en l'augment d'alumnat en les localitats d'interior on s'ha implementat". També "millorarà l'efectivitat de les ajudes a polígons industrials que municipis com Vilafranca han rebut aquesta legislatura", va agregar.

A més, va destacar que, en matèria educativa, Compromís "garantirà el servei de transport escolar en zones rurals i facilitarà l'agrupació de centres rurals, a més de dotar-los de recursos necessaris per a adaptar-los a la seua singularitat".

Així mateix, Àlvaro va recordar que en aquest mandat s'han recuperat les ajudes per a la primera instal·lació de joves agricultors i d'agricultors menors de 40 anys, la qual cosa ha permés "augmentar progressivament la incorporació de joves a l'agricultura en el món rural".

Àlvaro va afegir que la coalició "potenciarà les polítiques de gènere adaptades a l'interior perquè les dones tinguen igualtat d'oportunitats en aquest àmbit, per a tancar la bretxa social entre dones i homes i evitar l'èxode de dones que s'està produint".

En aquesta línia, va detallar que, a més de mantindre les ajudes a polígons de les diferents comarques, impulsarà un Pla de Turisme Rural en Comarques d'Interior que done suport a les modalitats que més s'adeqüen a l'entorn cultural i ambiental i posarà en marxa també el Fons Forestal Valencià perquè els propietaris i municipis que gestionen els boscos de forma sostenible reben una compensació que compense aquestes pràctiques".

next