L'autobús d'HazteOir torna a Madrid sense aconseguir entrar a la ciutat de València

La Policia Local ha detingut el vehicle de l'entitat ultraconservadora a l'entrada de València, ja que l'Ajuntament sosté que vulnera l'ordenança de publicitat
5 març 2019 23:05h
Menguzzato diu que l'autobús d'HazteOir "no és benvingut" a la ciutat. / EFE

VALÈNCIA. L'autobús de l'entitat ultraconservadora HazteOir ha eixit a les 22.15 hores d'aquest dimarts de València direcció Madrid, després que la Policia Local  l'haja detingut a l'entrada de la ciutat i haja impedit la seua entrada a València. L'autobús tenia previst circular per la ciutat aquest dimarts, 5 de març, amb el missatge '#StopFeminazis. No és Violència de Gènere, és Violència Domèstica'.

El bus ha sigut parat pels agents de la Policia Local a prop del Palau de Congressos, just abans d'entrar a la ciutat, per a comprovar si compleix l'ordenança sobre publicitat. En cas que la incomplisca, el titular de l'autobús podria rebre una multa de fins a 200 euros per aquesta infracció greu. En eixe sentit, la Policia Local ha optat a aplicar la mesura provisional d'immobilització.

L'autobús, sense els vinils, abans de la seua eixida de València. / D.L.V.

Segons l'Ajuntament, l'autobús "ha sigut detingut" en la zona de Palau de Congressos, en l'entrada nord-oest de la ciutat, i se li ha requerit la documentació, moment en el qual diverses persones han començat a protestar per l'arribada del vehicle a la ciutat i llançar-li taronges perquè abandone València.

"D'acord amb la normativa vigent, se li ha conduït a la central de policia per a retirar els vinils" perquè la instal·lació de laminatges publicitaris en l'autobús incompleix les especificacions d'instal·lació previstes en una ordre. "Això és una infracció a l'article 12.9.5 A del Reglament general de Vehicles: Circular amb el vehicle ressenyat, sotmés a normes especials, incomplint les exigències reglamentàriament establides pel que concerneix les seues condicions tècniques", afegeix.

Les condicions tècniques que incompleix es refereixen a la instal·lació de làmines adherides a les superfícies de cristall que consten amb eixida d'emergència, "un defecte greu segons el Manual de Procediment d'Inspecció de les Estacions ITV".

Segons l'Ajuntament, en constituir una deficiència greu, la Inspecció Tènica de Vehicles (ITV) "seria desfavorable i, per tant, només pot circular per a anar al taller a esmenar aquesta deficiència". "Aquesta circumstància suposa que presenta deficiències que constitueixen un risc especial per a la seguretat viària i motiu d'immobilització", segons l'article 104.b de la Llei de Seguretat Viària, afegeix l'Ajuntament.

Apunta així mateix que aquest autobús "està donat d'alta en DGT amb classificació 1200 (autobús escolar no exclusiu) i servei públic per a 56 places".

Aquest matí, l'Ajuntament ja havia anunciat, a través de la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, que es miraria d'evitar que l'autobús circulara per la ciutat amb el seu "missatge d'odi". Així, els agents de la Policia Local de València denunciaran el vehicle per dues raons, segons la regidora.

El primer motiu és de tarannà tècnic, ja que "aquest autobús, que pretén fer propaganda, està vulnerant la nostra ordenança de publicitat" i, per tant, "no està autoritzat per a circular per València". Però, a més, hi ha una segona qüestió: el fet que el vehicle d'HazteOir "duu un missatge inacceptable en aquesta Espanya del segle XXI".

En el moment que l'entitat ultraconservadora entre a València amb el seu autobús amb missatges contra les lleis d'igualtat de gènere "serà denunciat per un delicte d'odi", ha assegurat Menguzzato. "A València no són benvinguts aquells que promouen l'odi. Ací treballem per la igualtat i per les dones, perquè deixen de ser víctimes de la violència masclista", ha defensat la regidora.

Per part seua, la Delegació del govern espanyol també ha anunciat que donarà trasllat a la Fiscalia dels eslògans i missatges de l'autobús per si foren constitutius d'un delicte d'odi.

"Preneu-vos una pastilla"

El president d'HazteOir, Ignacio Arsuaga, ha anunciat aquest dimarts en un missatge al seu compte de Twitter que l'autobús visita en aquesta jornada València per a "denunciar el feminisme supremacista i demanar que es deroguen les lleis de gènere".

"Recomanació a feminazis valencianes: preneu-vos una pastilla tranquil·litzant, que a Espanya, gràcies a Déu, n'hi ha llibertat d'expressió", conclou el missatge d'Arsuaga.

El recorregut de l'autobús

HazteOir va presentar l'autobús el passat 28 de febrer, un vehicle amb què pretén visitar diverses ciutats, entre elles València, fins al 8 de març amb el lema '#StopFeminazis. No és Violència de Gènere, és Violència Domèstica' i amb la petició a PP, Ciudadanos i Vox que deroguen les lleis de gènere.

En l'autobús, que va ser presentat en l'aparcament de l'estadi del Santiago Bernabéu, es pot veure una cara de Hitler amb els llavis pintats i en el seu front el símbol feminista.

Segons el portaveu de l'associació ultracatòlica, Luis Losada, la llei de violència de gènere i les normatives LGTBI autonòmiques "han trencat el dret d'igualtat de totes les persones".

Losada va incidir que la violència s'exerceix contra dones, homes, ancians i xiquets de la mateixa forma i va posar l'accent que la llei de violència de gènere "no funciona" perquè, en la seua opinió, s'ha demostrat que no està ajudant a frenar la violència contra les dones.

L'autobús recorrerà en els pròxims dies València, Barcelona, Sevilla, Cadis i Pamplona per a acabar el 8 de març a Madrid.

Es dona la circumstància que el passat dia 5 de febrer el Ministeri de l'Interior va revocar la declaració d'utilitat pública a l'associació, ja que considerava que l'anterior campanya transfòbica suposava una falta de respecte i un menyspreu a altres opcions que no comparteixen les seues idees. Eixe mateix dia, l'entitat ultraconservadora va anunciar l'autobús contra les lleis d'igualtat de gènere, que el passat 28 de febrer va presentar.

next