AVA-Asaja alerta que s'han detectat 17 carregaments de cítrics de Sud-àfrica amb plagues

Cristóbal Aguado denuncia la passivitat de Brussel·les davant l'arribada d'enviaments amb malalties
4 octubre 2019 16:39h
Segons AVA, la preocupació del sector citrícola comunitari respon, a més, a la gravetat de les plagues detectades. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) adverteix que els ports d'entrada europeus van interceptar durant el mes de setembre passat sis carregaments de cítrics procedents de Sud-àfrica infestats de plagues i malalties. D'acord amb les dades oficials de la Comissió Europea, publicades en Europhyt, aquests nous positius eleven a un total de 17 els enviaments sud-africans interceptats al llarg de la present campanya citrícola, quan al citat país encara li resten diversos mesos per a tancar les seues importacions amb destinació a Europa.

Segons AVA, la preocupació del sector citrícola comunitari respon no solament a l'elevat nombre de deteccions sinó, a més, a la gravetat de les plagues detectades en aquests carregaments. Així, entre els últims casos hi ha cinc contaminats amb Thaumatotibia leucotreta, mentre que consta un altre enviament infestat de CBS o taca negra dels cítrics. 

Per al president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, "es tracta de dues plagues i malalties de quarantena que suposen un risc gravíssim per a la citricultura europea, ja que si arribaren a introduir-se i a propagar-se pels nostres tarongers, els agricultors no disposarien de matèries actives prou eficaces per a combatre-les i causarien unes pèrdues milionàries".

La Comissió Europea notifica en eixa mateixa publicació que hi ha cinc enviaments de cítrics sud-africans que no contenen tota la documentació requerida per la legislació comunitària i que, fins i tot, poden mancar del corresponent passaport fitosanitari.

Es dona la circumstància, a més, que un país confrontant a Sud-àfrica com és Zimbàbue registra dues deteccions més de Thaumatotibia leucotreta en els seus contenidors de cítrics. Quant als països que formen part de l'aliança de Mercosur –la qual acaba de subscriure un acord comercial amb la UE pel qual liberalitzarà les importacions agroalimentàries–, cal destacar l'engruixada xifra d'intercepcions de l'Argentina i l'Uruguai. El primer acumula onze casos: nou d'ells de taca negra i dos de Xanthomonas citri o càncer dels cítrics. Per part seua, els inspectors duaners van identificar tres carregaments uruguaians amb presència de taca negra i un amb càncer dels cítrics.

Aguado denuncia "el silenci i la passivitat còmplice que està concedint Brussel·les cap a països tercers que no són capaços de garantir una mínima seguretat sanitària dels cítrics que envien a la UE". Així, lamenta que, "davant casos tan flagrants com Sud-àfrica, l'Argentina o l'Uruguai, cal actuar d'una manera contundent i tancar-los les portes fins que avalen que els seus cítrics venen exempts de plagues". 

D'altra banda, demana a la UE que deixe "molt clares les mesures que han de complir en matèria fitosanitària: per exemple, determinar el sistema de tractament en fred que han d'assumir els carregaments citrícoles de Sud-àfrica i no que ho continue triant el país d'origen o l'empresa importadora en qüestió, com succeeix ara. Estem jugant amb foc i ja va sent hora que els governants europeus, que cobren dels nostres imposts, demostren que defensen els nostres interessos".

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next