AVA-Asaja denuncia "una onada de robatoris" d'alvocats que genera un "mercat negre" en fruiteries

L'associació anima els productors afectats a denunciar els robatoris i exigeix una solució a les administracions
15 octubre 2019 14:25h
Diversos agricultors denuncien la posada a la venda d'alvocats suposadament robats en fruiteries i mercats locals. / COAG

VALÈNCIA (EP). L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i l'Associació de Productors d'Alvocat (Asoproa) asseguren que s'està produint "una onada de robatoris" d'alvocats al camp valencià, sobretot a la comarca del Camp de Morvedre, a causa de l'interés que aquest cultiu subtropical desperta entre els lladres per l'elevat preu que aconsegueix en el mercat.

Totes dues organitzacions adverteixen que aquest tipus de delictes agraris "s'ha disparat amb tal grau d'intensitat i impunitat que està posant en perill la viabilitat econòmica de nombroses explotacions i, en última instància, amenaça el creixement d'una alternativa de cultiu atractiva per a l'agricultor".

Les entitats expliquen, a través d'un comunicat, que els primers robatoris es van detectar fa dues setmanes amb l'inici de la campanya de recol·lecció de les varietats més primerenques d'alvocat –entre elles no figuren les majoritàries Hass ni Lamb Hass, que començaran a recol·lectar-se al desembre i al març respectivament–.

Després d'aquests furts, diversos agricultors van denunciar la posada a la venda d'alvocats suposadament robats en fruiteries i mercats locals, com ara el de Canet d'en Berenguer. El resultat de la investigació d'un grup ROCA de la Guàrdia Civil va ser la intercepció d'un lot etiquetat com a varietat Lamb Hass que no comptava amb la documentació requerida per a avalar la seua traçabilitat des del camp fins al comerç.

Per això, el president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, constata que "els robatoris d'alvocats no solament suposen un perjudici tremend per als productors que han realitzat una enorme inversió a l'hora de posar en marxa aquest cultiu, sinó que generen un mercat negre en mercats ambulants i fruiteries que sorteja la tributació fiscal i implica seriosos problemes al consumidor".

"Risc per a la salut"

"Així, d'una banda, suposa un risc per a la salut perquè els lladres col·loquen en el mercat una fruita que manca de la deguda traçabilitat, i, d'altra banda, en faltar diversos mesos perquè l'alvocat aconseguisca el seu moment òptim de maduració, defrauda les expectatives i, a la llarga, pot acabar retraient el consum de l'alvocat quan arribe el gruix de la producció", afegeix.

Davant d'aquesta situació, AVA-Asaja i Asoproa reclamen al delegat del govern espanyol, així com al Consell i als ajuntaments, que destinen suficients recursos a la vigilància tant dels camps d'alvocats com dels centres de recepció de la mercaderia robada.

"Així no es pot treballar –lamenta Aguado–. Quan l'agricultor troba un producte viable li roben abans fins i tot que madure en l'arbre. Sabem que és molt difícil identificar un alvocat sostret però cal animar els productors perquè denuncien i exigir a les administracions solucions davant un problema que, si es va de les mans, pot portar-se per davant un cultiu amb unes excel·lents perspectives comercials".

A més, els agricultors alerten de massius robatoris en altres cultius, com ara les mandarines i les taronges que, a causa de la disminució de la collita durant la present campanya, estan obtenint millors cotitzacions.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next