AVA-Asaja porta a Europa un informe que mostra com afecta la importació de cítrics als productors europeus

L'organització agrària assegura que les taronges de països tercers han guanyat la mateixa quota de mercat que han perdut les europees
17 maig 2019 18:20h
Els representants d'AVA-Asaja s'han reunit amb el cap de gabinet adjunt de la Comissària de Comerç, Cecilia Malmström. / AVA-ASAJA

VALÈNCIA. AVA-Asaja ha elaborat un document, que ha presentat als responsables de la direcció general de Comerç de la Unió Europea, en el qual reflecteix que l'augment de les importacions de cítrics procedents de tercers països per part d'Europa no solament exerceix una competència deslleial que pressiona els preus a la baixa, sinó que ha començat a provocar també que els cítrics dels productors comunitaris estiguen perdent quota de mercat en favor de la presència creixent de crítics forans.

L'informe ha sigut presentat a Brussel·les pel president d'AVA, Cristóbal Aguado; el secretari general de l'entitat, Juan Salvador Torres, i el responsable de fruites i hortalisses del COPA-COGECA, Daniel Azevedo. Li l'han presentat a Miguel Ceballos, cap de gabinet adjunt de la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, i al seu equip durant una reunió de treball en la qual han exposat els greus problemes que afronta el sector citrícola europeu i entre els quals ocupen un lloc destacat les distorsions causades per l'actual política comercial de la Unió Europea.

En el document, elaborat a partir de dades estadístiques oficials i de l'informe realitzat aquest mateix any pels professors de la Universitat Politècnica de València, Raúl Compés, José María García i Víctor D. Martínez, es recull que el 2018 i durant els mesos de març, abril i maig, la presència de taronges originàries d'Egipte en el mercat comunitari va créixer un 10,7%, un 16,9% i un 12%, respectivament, en comparació a la mitjana dels seus enviaments a Europa entre els anys 2012 i 2015.

Per contra, i en paral·lel, durant eixos mesos la comercialització de cítrics cultivats als països europeus en el mercat comunitari va patir un descens del 10,1% al març, del 17,5% a l'abril i del 12% al maig, unes xifres que resulten pràcticament equivalents –en termes percentuals– a l'augment experimentat per la taronja egípcia.

Una cosa similar ocorre en el cas de Sud-àfrica. El 2018 les seues exportacions de mandarines rumb a Europa van créixer un 14,6% al juliol; un 24,8%, a l'agost, i un 9,5%, al setembre respecte a la mitjana dels anys 2012-2015. Per contra, durant els mesos de setembre i octubre, que és el període quan les mandarines europees entren en campanya, la seua quota en el mercat comunitari es va veure reduïda un 3,7% i un 8,1% en relació a l'esmentada mitjana del 2012-2015.

Assumir la situació de crisi

"Ha sigut una trobada molt fructífera i Miguel Ceballos i el seu equip s'han mostrat molt receptius. Crec que el més destacable és que la Comissió Europea assumeix que el sector citrícola està en crisi i que ara correspon documentar correctament la seua magnitud i abast amb dades objectives a la mà", ha assenyalat Aguado.

El descens de les cotitzacions dels cítrics en el camp durant aquesta última i "desastrosa" campanya han arribat en alguns moments al 50% en el cas de les mandarines clausellina, okitsu i clemenules, i al 30% en el cas de la taronja navelina respecte a la mitjana de 2012-2015, segons les mateixes fonts. 

Els dirigents d'AVA-Asaja van indicar als responsables comunitaris que, si bé la situació actual és pèssima, les perspectives són encara pitjors si es té en compte que Sud-àfrica ha plantat, entre el 2012 i 2017, 23 milions de tarongers les collites dels quals arribaran sobretot al mercat europeu, mentre que en el cas d'Egipte s'està produint un important creixement de la seua superfície citrícola, encara que no es disposa d'un registre oficial.

next