Diari La Veu del País Valencià
AVA-Asaja xifra en 300 milions les pèrdues del sector citrícola

VALÈNCIA. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) calcula que les pèrdues dels citricultors valencians “ja ronden els 300 milions d’euros” i ha alertat que el 27% de la collita no ha pogut comercialitzar-se.

L’organització agrària ha fet un “balanç veritablement catastròfic” de l’actual campanya citrícola, amb el 87% de la collita del País Valencià ja comercialitzada o venent-se actualment als mercats. Els serveis tècnics d’AVA-Asaja han elaborat un informe que revela que les pèrdues que acumulen els agricultors dedicats al cultiu de taronges i mandarines, des del setembre passat i fins a hui, són de 295,9 milions d’euros.

Aquestes dades fan que el present exercici siga “un dels més calamitosos en tota la llarga història de la citricultura valenciana”, ha lamentat l’associació en un comunicat, abans d’advertir que el “desastre ha sigut de tal magnitud que una poc més del 27% de la producció ni tan sols ha trobat eixida comercial”.

AVA-Asaja atribueix aquest fet, “en part, a l’efecte de les pluges torrencials del novembre passat”, però, “sobretot”, a “l’alentiment d’una demanda que no ha aconseguit absorbir la totalitat de la collita a través d’un mercat que ja estava molt saturat per la competència deslleial que exerceixen els cítrics procedents de tercers països”.

“Aquesta apreciable quantitat de fruita que s’ha quedat penjant de l’arbratge davant l’absència de compradors ha generat al seu torn un sobrecost addicional als agricultors que s’han vist embolicats en aquesta conjuntura, ja que, a més de quedar-se sense vendre els seus cítrics, han hagut de retirar-los dels arbres per a no provocar-los un desordre hormonal”, ha exposat.

El volum global d’aquestes “quantioses” pèrdues econòmiques que recull l’anàlisi d’AVA-Asaja “equival a dir que, des que va arrancar la temporada, els productors han perdut 1,5 milions d’euros cada dia”, ha destacat l’organització. “Si bé els resultats han sigut negatius per a la major part de les varietats citrícoles, les clementines i les navelines són les que s’han emportat la pitjor part”, ha explicat.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha subratllat que “el succeït demostra de manera inequívoca” que, d’una banda, els mecanismes davant situacions de crisis de la Política Agrària Comuna (PAC) “no serveixen per a res”, “són lletra morta, paper mullat”, i, d’altra banda, que les administracions “mostren una incapacitat manifesta per a adoptar mesures eficaces que alleugen veritablement els problemes dels productors que són, en definitiva, els qui estan patint els efectes d’aquesta conjuntura insostenible”.

Davant d’aquest context, Aguado creu que “fa falta un replantejament general a l’hora d’abordar la qüestió citrícola”. Les administracions “han de deixar de passar-se la pilota unes a unes altres i deixar-se de tantes promeses i tanta xerrameca quan s’acosten eleccions”, ha retret per a instar a “revisar el funcionament d’aquest col·lectiu de dalt a a baix”. “Cal un canvi d’actitud per part de tots, ja que, si no ho fem, ens queden quatre dies”, ha resolt.

Comparteix

Icona de pantalla completa