Baldoví, després de parlar amb Lastra sobre la investidura: "Crec que la cosa pot eixir"

El diputat demana "més compromisos ferms i menys literatura" al govern espanyol sobre l'agenda valenciana
17 desembre 2019 13:47h
Baldoví ha tornat a insistir en la seua petició d'un nou model de finançament autonòmic en huit mesos. / EUROPA PRESS

MADRID (EP). El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha eixit "moderadament optimista" de la seua reunió amb la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra, per a acostar postures que permeten el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez. "Crec sincerament que la cosa pot eixir", ha confessat.

Així ho ha explicat Baldoví en la roda de premsa que ha oferit en la Cambra Baixa després de la seua entrevista amb la número dos del PSOE, a la qual ha acudit juntament amb el seu soci electoral, el líder de Més País, Íñigo Errejón.

En la conversa, Lastra els ha transmés que "està havent-hi avanços" en la negociació amb ERC, però també que la "discreció" és "la millor manera" que puga seguir havent-los. Segons ha detallat Baldoví, no han parlat de quan podria celebrar-se el debat d'investidura i és que, des del seu punt de vista, "és millor un acord encara que siga d'ací a 15 dies" que convocar-lo la setmana que ve i trobar-se amb "un desacord".

Això sí, considera "un bon símptoma" que Sánchez i el seu partit hagen decidit donar "una accelerada" aquests dies a les negociacions amb la resta de formacions, tant les que podrien acabar donant el 'si' com les que podrien facilitar la investidura amb la seua abstenció.

Més compromisos i menys literatura 

Pel que fa a les reivindicacions de Compromís sobre l'agenda valenciana, Baldoví ha tornat a exigir al PSOE major concreció, "més compromisos ferms i menys literatura".

Així, ha tornat a insistir en la seua petició d'un nou model de finançament autonòmic en huit mesos i en l'aprovació de mecanismes de compensació. El diputat valencià ha apuntat que la 'intervenció' dels comptes de la Junta d'Andalusia per part el Ministeri d'Hisenda evidencia que hi ha comunitats que no poden complir els objectius de dèficit "perquè no tenen el finançament que deurien per als serveis que l'Estat els encomana".

Compromís també exigeix que al llarg d'aquesta legislatura l'Estat assumisca el 50% dels serveis de dependència, com estableix la llei, i que en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) es done compliment al nou Estatut valencià i s'aproven inversions tenint en compte la seua població.

Finalment, ha reclamat mesures i diners per a lluitar contra plagues com la Xylella fastidiosa, que poden afectar cultius com la taronja, la vinya i l'olivera, i que no se signe cap acord internacional sense mesurar l'impacte que tindrà per a l'agricultura valenciana.

next