Baldoví demana a Sánchez que extrapole l'acord del Botànic al govern espanyol 

El diputat de Compromís al Congrés titla de "caòtica" la forma de negociar del líder socialista i l'insta a aclarir quants ministeris ha pactat amb Unides Podem
23 juliol 2019 12:14h
Baldoví insta a repetir l'acord del Botànic al govern espanyol. / FOTO D'ARXIU

VALÈNCIA. El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha reptat Sánchez a aplicar l'acord del Botànic al govern espanyol de coalició entre les forces progressistes. Baldoví ha instat Sánchez que "aclarisca" si pretén pactar a Madrid el mateix que va signar el PSPV per al govern valencià. 

Alhora, el diputat de Compromís ha assenyalat que el "caos" ha marcat la forma de negociar de Pedro Sánchez. "Ara que negociem a contracorrent ens vol posar contra l'espasa i la paret", l'ha acusat Baldoví, qui ha destacat que les dues converses que ha mantingut amb ells han sigut "insuficients". 

"En Compromís hem demostrat el nostre tarannà obert a obrir acords progressistes i a decrets que milloren la vida de les persones", ha destacat el diputat valencianista. En aquest sentit, Baldoví ha enlletgit el discurs d'investidura del líder socialista alhora que Sánchez continuava demanant l'abstenció al PP i Ciutadans i evitava les "picades d'ull" als qui havien de convertir-se en els seus socis de govern.

El diputat de Compromís també ha acusat el líder socialista de només dedicar 4 segons al sistema de finançament autonòmic i els "problemes dels valencians" en el seu discurs d'investidura. "En aquesta tribuna ningú parla dels problemes dels valencians si no és Compromís", ha subratllat Baldoví. Així mateix, ha criticat que, si bé la majoria de punts que Sánchez va esmentar aquest dilluns formaven part de les competències autonòmiques, aquestes no poden desenvolupar-se sense una aportació econòmica adient. "És insostenible, insolidari i injust", ha destacat el diputat valencianista. 

Baldoví s'ha adreçat a Sánchez amb dues preguntes. En primer lloc, quins ministeris oferirà a Unides Podem, si és que finalment ho fa i, en segon lloc, si pensa signar un pacte progressista com el que va tindre lloc al territori valencià. En rèpliques, a aquestes dues preguntes n'ha afegit una més, per si encara quedaven dubtes: si continuarà negociant amb Unides Podem, Compromís i els partits independentistes. "Si en lloc de ser un solista vol liderar una vertadera banda de música, podem tocar junts moltes peces que faran feliç molta gent d'aquest país", ha sentenciat Baldoví. 

Rèplica de Pedro Sánchez 

Per la seua banda, Pedro Sánchez ha evitat els requeriments de Baldoví sobre el sistema de finançament autonòmic. El líder socialista s'ha escudat en el fet que el PSOE haja guanyat tant les eleccions generals com les autonòmiques i ha reconegut que "podria haver destinat més minuts" del seu discurs a la qüestió de l'infrafinançament valencià, però no ha aprofundit en el problema. En aquest sentit, ha fet referència als pressuposts del 2019 als quals no van donar suport "els independentistes i la dreta". 

Respecte les paraules Baldoví sobre les poques al·lusions de Sánchez als seus presumptes socis de govern, el líder socialista ha afegit que les "picades d'ull" a les forces progressistes són evidents quan en el PSOE parlen de drets socials. En segona rèplica, Sánchez ha conclòs que, més enllà de les "picades d'ull", allò més important és el contingut de els polítiques. Tot i això, el líder socialista no ha concretat cap de les qüestions que li ha adreçat Baldoví en la seua intervenció. 

next