El Banc d'Espanya sosté que Caja Madrid no coneixia "la realitat" del Banc de València

Pedro González, exdirectiu de l'organisme estatal, declara com a testimoni en el judici per l'eixida a borsa de Bankia
22 abril 2019 17:44h
En qualitat de testimoni en el judici per l'eixida a borsa de Bankia, González ha reconegut que van percebre possibles problemes de governança ja en la fusió de les set entitats que van donar origen al grup financer. / EFE

VALÈNCIA. L'exdirector d'Inspecció del Banc d'Espanya Pedro González ha explicat aquest dilluns davant l'Audiència Nacional que Caja Madrid no coneixia "la realitat del Banc de València", principal participada de Bancaixa, encara que "sí que tenia elements per a haver-la conegut".

En qualitat de testimoni en el judici per l'eixida a borsa de Bankia, González ha reconegut que van percebre possibles problemes de governança ja en la fusió de les set entitats que van donar origen al grup financer, si bé confiaven que "el lideratge de Caja Madrid s'imposaria".

Així mateix, ha incidit que la caixa madrilenya, aleshores liderada per Rodrigo Rato, no coneixia la situació en què es trobava el Banc de València, a diferència del que podria haver succeït amb Bancaixa, el president de la qual –i expresident de la Generalitat– José Luis Olivas va arribar a estar al capdavant de la seua participada.

Així ho ha assenyalat González a la fiscal del cas, Carmen Launa, que demana entre cinc anys i dos anys i set mesos de presó per als antics administradors de Bankia (Rato, Olivas, José Manuel Fernández Norniella i Francisco Verdú) per presumpta estafa a inversors. Aquest delicte se suma al de presumpta falsedat comptable, com sostenen les acusacions particulars i populars.

Abans de la seua intervenció al novembre del 2011, el 39% del Banc de València estava en mans de Bancaixa Inversions (BISA), entitat que va passar a BFA (de l'espanyol Banco Financiero y de Ahorros) després de la fusió.

Durant la seua declaració el febrer passat, Olivas va insistir que la societat, els comptes de la qual "eren públics" per ser un valor cotitzat, no formava part del procés d'integració que va originar Bankia i que departia sobre aquest assumpte amb Rato "de tant en tant", però sense entrar en els detalls.

next