Desarticulen una banda dedicada a traslladar persones en pasteres des d'Algèria

Alguns dels membres gestionaven des d'Alacant la destinació final de les persones que arribaven a la costa d'Almeria
13 juny 2019 13:50h
En total, han detingut set persones per delictes contra els ciutadans estrangers i pertinença a organització criminal. / EFE ARXIU 

La Guàrdia Civil ha detingut set presumptes membres –alguns establits a Alacant– d'una banda dedicada a traslladar persones en pastera fins al territori nacional des d'Orà (Algèria) per delictes contra els ciutadans estrangers i pertinença a organització criminal.

Segons informa la Comandància d'Almeria en una nota, l'Operació Celestina Cerrojo ha permés auxiliar més de 79 persones que estaven sent "traslladades amuntegades i en pèssimes condicions a les costes d'Almeria", entre elles una dona en avançat estat de gestació i una xiqueta de 3 anys.

Els encarregats del desplaçament dels migrants realitzaven la navegació per mar obert, en hores totalment o parcialment nocturnes, amb embarcacions que "mancaven de les mínimes mesures de seguretat, amb un nombre excessiu de persones amuntegades, amb el risc de sotsobrar i, a vegades, a canvi d'enormes beneficis econòmics".

Dels set detinguts, quatre s'encarregaven de l'embarcament i trasllat de les persones des del nord d'Àfrica i els tres restants realitzaven la funció de "receptadors", facilitant el desembarcament a Espanya i la permanència al país o, d'altra banda, portant els immigrants a altres països de la Unió Europea.

L'institut armat va començar la seua investigació després de conéixer la possible existència d'un grup criminal que podria estar embarcant en la costa d'Algèria persones en embarcacions ràpides per a conduir-les fins a les costes del llevant d'Almeria a canvi de grans quantitats de diners.

Els agents van determinar que l'origen de l'organització se situava a Orà i que part dels seus membres estaven establits a Alacant, des d'on gestionaven la destinació de les persones que aconseguien traslladar a la costa d'Almeria. Entre els traslladats es trobaven menors de poca edat i embarassades.

Aquestes embarcacions proveïdes de motors potents en alguns casos també eren usades com narcollanxes. Després d'arribar a la costa d'Almeria i desembarcar els passatgers, retornaven a Algèria.

En total, han sigut detingudes set persones de nacionalitat algeriana, amb edats compreses entre els 21 i els 39 anys. La Guàrdia Civil ha destacat que, en el moment de la intercepció, els patrons "van mostrar molta agressivitat" i van realitzar "maniobres evasives amb canvis bruscs de rumb i aproximacions molt perilloses a la costa, sense importar-los la integritat de les persones que transportaven".

Les diligències instruïdes per la Guàrdia Civil, juntament amb els detinguts, han sigut posades a la disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Almeria, que ha decretat l'ingrés a la presó provisional dels set detinguts. 

next