Baños explica davant el jutge que l'enderrocament de la Creu dels Caiguts de la Vall d'Uixó va ser legal

El PP i Advocats Cristians van presentar una denúncia contra l'alcaldessa de la localitat de la Plana Baixa per la retirada del símbol franquista
25 juliol 2019 15:06h
Tania Baños ha declarat que el procés no va comptar amb "cap informe en contra". /  DLV

CASTELLÓ DE LA PLANA. L'alcaldessa de la Vall d'Uixó (la Plana Baixa), la socialista Tania Baños, ha comparegut aquest dijous davant els jutjats penals de Nules per l'enderrocament de la Creu de la plaça de La Paz i ha explicat davant el jutge, després d'una breu declaració d'uns deu minuts, que el procés va ser legal "i sense cap informe en contra". 

Baños ha comunicat davant dels mitjans que l'advocada d'Advocats Cristians no ha comparegut i ha traslladat les seues preguntes a l'advocat del PP, també personat en la causa. 

El PP va presentar una denúncia pel mateix enderrocament que va ser repartida al Jutjat penal número 4, però com que es tractava del mateix assumpte el jutge es va inhibir en favor del número 1 i es van unir les causes. El representant legal del PP ha declinat fer declaracions al final de la compareixença de l'alcaldessa, així com el grup popular de la Vall d'Uixó.

Baños ha indicat a la seua eixida que d'acord a l'"estratègia" que esperava per part dels denunciants, "no ha assistit l'advocada d'Advocats Cristians" i ha indicat que "es veu que és més important posar una denúncia que agafar un tren i vindre's fins ací a defensar la seua suposada causa justa".

L'alcaldessa ha relatat que ha comptat al jutge com va ser l'inici del procediment, "a través d'una provisió per a avaluar des de l'Ajuntament el grau de compliment de la Llei de Memòria Històrica" i a partir d'ací es va iniciar un expedient "legalment finalitzat" pel consistori "sense cap informe que li done la raó a Advocats Cristians ni que indique que s'haja incomplit cap llei de contractació del sector públic".

Baños ha insistit que "es va fer tot de forma legal" i, a partir d'ací, ha assenyalat, "el jutge ens ha demanat que aportem un justificant del certificat de pagament de l'empresa que va elaborar les obres".

El jutge, ha afegit, "ha dit que no estarà resolt a l'estiu però que al setembre prendrà una decisió" sobre si arxiva la causa o continua el procés legal. A més, l'instructor ha demanat en diverses ocasions als advocats que no introduïren preguntes referents a temes polítics, segons ha assenyalat Baños.

Així mateix, l'alcaldessa ha indicat que el fet que el PP i Advocats Cristians estiguen en aquesta causa per la mateixa denúncia significa que és "política" per a "anar en contra de la Llei de Memòria Històrica i que La Vall d'Uixó no tinguera en el centre del poble un monument que commemorara el franquisme".

"Ens agradarà més o menys, encara hi havia famílies a La Vall que encara passejaven pel centre i havien de comprovar com encara hi havia un monument de persones que havien posat fi a la vida dels seus familiars", ha lamentat.

El que es va fer per part de l'Ajuntament que presideix és "eliminar un monument que dividia a la societat vallera per un monument que uneix, que és la música i el progrés i la democràcia", segons Baños.

En declaracions als mitjans prèvies a la seua compareixença davant el jutge, l'alcaldessa ha assegurat que aquesta denúncia és una "persecució política emmascarada després de l'Associació Espanyola d'Advocats Cristians".

Aquesta entitat va denunciar a Baños pels presumptes delictes de prevaricació i incitació a la discriminació per l'enderrocament i la va ampliar per malversació i tràfic d'influències per la contractació d'aquest. Baños ha assegurat sentir-se víctima d'una "persecució política" provocada per "el simple fet d'estar en contra de la Llei de Memòria Històrica".

next