Diari La Veu del País Valencià
Beniarjó: 60 anys del primer Senyoriu d’Ausiàs March de poesia

VALÈNCIA. Beniarjó viu amb goig el llegat del seu ciutadà més il·lustre. Encara que Ausiàs March va morir fa 560 anys, la població de la Safor recorda amb entusiasme el nom del poeta medieval al qual, a banda de concedir el nom de la plaça major del municipi i un centre educatiu, dedica des de fa 39 anys el Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March.

Des de fa tres anys, Beniarjó ha donat un nou impuls al premi poètic, un dels més concorreguts del territori valencià al qual, en aquesta edició, concorren 63 originals –28 provinents del País Valencià, 29 de Catalunya, 4 de les Illes i dos d’Andalusia. Des d’aquest dia 5 fins al 14 d’abril, una setmana cultural posa la cirereta a tot un seguit d’activitats que tenen lloc durant tot l’any per a divulgar i recuperar el llegat i l’obra d’Ausiàs March als centres educatius. Fet i fet, durant aquests dies, la localitat “exerceix de senyoriu poètic”, reconeix el regidor de Cultura Joan Francesc Simó.

La 39a edició retrà homenatge al dissenyador de Beniarjó, Vicent Vidal, qui va ser l’encarregat de crear la nova imatge dels guardons –”unes il·lustracions que va fer poc abans de morir”, recorda Simó– i a qui es dedicarà una exposició retrospectiva de la seua obra dins de la programació dels premis. Enguany, a més, coincideix que el guardó celebra 60 anys de la primera vegada que es va convocar, el 1959, tot just coincidint amb el cinqué centenari de la mort d’un dels poetes valencians més universals.

Tanmateix, aquell premi convocat ara fa sis dècades a Beniarjó no va tindre continuïtat. Posteriorment, va ser Gandia qui va impulsar els premis literaris en record del poeta i, finalment, Beniarjó va recuperar aquell reconeixement poètic el 1980. Tot i això, després de passar “d’amagat” durant anteriors legislatures, en els últims tres anys “hem volgut intensificar” el Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March amb una setmana cultural, perquè, a més, la localitat celebra el 25 d’abril sant Marc, “que des del temps d’Ausiàs March és el patró de Beniarjó”, un fet, però “amb què el poble està molt identificat”, assegura el regidor.

Sis dècades després d’aquell primer Senyoriu d’Ausiàs March de Poesia, el guardó “ha guanyat renom” i “és un dels més concorreguts” perquè, a més de ser “un homenatge a March”, atorga 3.500 euros a l’obra guanyadora.

Concerts, literatura i exposicions

Del 5 al 15 d’abril Beniarjó acollirà concerts, debats literaris i exposicions dins d’una setmana cultural al voltant del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March, que es lliura el dissabte 13 d’abril a l’Auditori Municipal.

En aquesta 39a edició, es retrà homenatge al dissenyador Vicent Vidal Miñana, un creatiu “que ha donat la imatge de Beniarjó” i “està considerat un continuador de la cartelleria valenciana iniciada amb Josep Renau”, assenyala Joan Francesc Simó. La Sala Municipal d’Exposició acull des del 5 d’abril una mostra retrospectiva que recull una selecció de les obres i treballs realitzats per a la localitat, així com altres peces menys conegudes que havia fet l’il·lustrador en els últims anys. La mostra s’inaugura a les 20 hores i es podrà visitar de dilluns a divendres, de 18 a 20.30 hores i dissabtes de 18 a 19.30 hores.

Per al diumenge 7 d’abril, hi ha dues opcions vinculades amb la literatura. Des de la plaça Ausiàs March parteix a les 12 hores la ruta ‘Beniarjó, poble d’Ausiàs March’, amb visita guiada per als estudiants universitaris, inclosa dins de la ruta literària ‘La Safor i els clàssics’, organitzada pel professor de la Universitat de València Alexandre Bataller i que compta amb la participació de Josep Piera com a convidat en aquest itinerari pels llocs històrics del municipi.

El cap de setmana conclou a l’Auditori Municipal amb el concert de Llevant Ensemble que durà a l’escenari saforenc, a les 19.30 hores, l’espectacle Els sons de les meravelles, una proposta musical que ret homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, qui va mantindre un fort lligam amb la localitat i el premi de poesia. L’espectacle del quintet de vent saforenc posa música a una selecció de poesies d’Estellés estructurades en tres blocs temàtics: l’amargor, l’amor i el poble. Els músics han fet versions pròpies de músiques contemporànies de diversos estils, que compten amb la veu de Ximo Vidal com a rapsode. El concert conclourà amb un poema inèdit d’Estellés que porta per títol País Valencià.

El vestíbul de l’ajuntament acollirà el 13 d’abril, a les 12 hores, un vermut literari per a presentar l’edició de la poesia completa de Josep Piera, que comptarà, a més, amb un recital. L’acte està coordinat per Maria Josep Escrivà i Francesc Calafat. El mateix dissabte, a partir de les 19.30 hores, tindrà lloc l’acte central dels premis a l’Auditori Municipal. La cerimònia de lliurament del Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March comptarà amb el manteniment de l’escriptora Àngels Moreno i l’actuació de Pau Alabajos.

La setmana cultural conclourà amb l’estrena d’un nou espectacle del Grup Melodemodomies el 14 d’abril, a les 19.30 hores, a l’Auditori Municipal. El conjunt liderat pel rapsoda Tomàs Llopis i el compositor i guitarrista Miquel Pérez Perelló presenten a Beniarjó Cants d’amor i de mort d’Ausiàs March, un espectacle poètic-musical basat en la poesia del cavaller valencià que suma la projecció de dibuixos de l’artista Joan Castejón.

Comparteix

Icona de pantalla completa