Benlloc es prepara per a convertir-se en la capital del vi de Castelló

La localitat de la Plana Alta celebra els dies 1, 2 i 3 de novembre el festival Viniterrània
30 octubre 2019 13:42h
El festival Viniterrània arriba el 2019 a la sisena edició. / DLV

La localitat de Benlloc, a la Plana Alta, es prepara per a convertir-se, almenys durant uns dies, en la capital del vi de Castelló. La població, que agrupa en el seu terme municipal un bon nombre de bodegues, va recuperar ara fa 6 anys la tradicional festa de la verema. Al caràcter tradicional d'aquesta festa, els responsables municipals han volgut afegir la part cultural. Així doncs, en la primera de les jornades d'enguany, el festival Viniterrània–que se celebra els dies 1, 2 i 3 de novembre– comptarà amb les col·laboracions musicals de Borriana Big Band; Espardenyes; Maria Juan i Arnau Soler, i la banda de música local Amor a l'art.

Entre les activitats, també hi haurà un sopar de pa i porta i la tradicional punxada de la bota amb la qual s'inaugurarà el festival. La punxada de la bota era la forma tradicional de fer un tast als vins mentre maduraven punxant el suro del tap i traient una xicoteta quantitat de vi per a comprovar que el procés de fermentació era el correcte.

Durant dissabte i diumenge hi haurà activitats de carrer per a xiquets i dissabte finalitzarà la jornada amb un sopar de maridatge i les actuacions musicals de Jonatan Penalba i l'Habitación Roja (en acústic).  Diumenge actuaran Mireia Vives i Borja Penalba i hi haurà un tast popular comentat de vins de la terra. Les jornades es clouran amb un dinar popular de pa i porta.

A poques hores de començar el festival, l'alcalde de Benlloc, Àngel Ribés Bellés, assenyala que amb aquestes jornades es pretén "recuperar la tradició vitivinícola del poble; una tradició que es va truncar a la primera meitat del segle passat per la irrupció de la fil·loxera i que després de recuperar-se va tornar a caure per l'arrancada massiva de ceps imposada per la Unió Europea". "Ara, una vegada superats aquests dos entrebancs, volem posar en valor els vins produïts a Benlloc i a la resta de la comarca per als quals aquest festival ha de servir d'aparador", afegeix.

D'altra banda, l'alcalde ha posat èmfasi, també, en la necessària formació dels productors locals per a millorar els seus vins i fer-los més competitius. Des de l'Ajuntament conviden experts, productors i públic en general a participar en el Viniterrània 2019, un festival que al llarg dels anys s'ha anat convertint en un referent per a les comarques de Castelló.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next