Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Històrica de la UV organitza una lectura continuada del ‘Tirant lo Blanc’ i exposarà un incunable

VALÈNCIA. Aquest dimecres, 20 de novembre, amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València organitza una lectura continuada del Tirant lo Blanc oberta a tot el públic. A més, durant tota la jornada s’hi exposarà l’incunable imprés a València el 1490, que pertany a la Biblioteca Històrica. D’aquesta edició prínceps, només se’n conserven tres exemplars al món.

L’any 2000, la Generalitat va fixar el 20 de novembre com el Dia del Llibre Valencià. Aquest mateix dia, però del 1490, va eixir de la premsa de Nicolau Spindeler la primera edició de l’obra del valencià Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, segons consta al colofó.

Aquest llibre de cavalleries, obra emblemàtica del segle d’or de la literatura valenciana, que va ser salvat de la foguera en El Quixot, és considerat com l’inici de la novel·la europea moderna i constitueix la major aportació valenciana a la literatura universal. Narra les aventures d’armes i d’amor del seu protagonista, Tirant, un heroi que aconsegueix alliberar Constantinoble del poder turc, i un cavaller més humà que altres cavallers, que sofreix per l’amor de Carmesina. La seua trama, variada i rica en registres –des del to greu fins a l’humor, des de la crueltat fins al sensualisme–, permet una lectura plaent i divertida que ha resistit el pas del temps.

Per a celebrar el Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica ha organitzat la lectura continuada d’aquesta magnífica obra que tindrà lloc a la sala Duc de Calàbria, des de les 10.00h del matí fins a les 20.00h. L’acte començarà amb la interpretació musical de dues peces del Llibre Vermell a càrrec de Patricia Garcia (viola) i Elia Casanova (veu). A continuació, es donarà pas a la lectura, en què participaran més de 100 persones.

Durant la jornada, s’hi exposarà l’incunable que va arribar a la Biblioteca Històrica llegat per Giner de Perellós, Marqués de Dosaigües. Es tracta d’un dels tres exemplars originals que es conserven al món. Els altres dos es troben a la British Library i la Hispanic Society of America.

Per a facilitar la conservació i la consulta d’aquesta obra i d’altres obres patrimonials, la Biblioteca Històrica compta amb la seua biblioteca digital d’accés lliure SOMNI.

Comparteix

Icona de pantalla completa