La Biblioteca Valenciana crea un índex d'escriptores per a visibilitzar la producció literària de les dones

El llistat publicat en la pàgina web recull els noms de 154 autores valencianes i enllaça les obres de cadascuna d'elles
14 octubre 2019 18:20h
Aquest llistat d'escriptores valencianes serà completat amb un altre "més ampli" d'autores valencianes en el camp de les arts i les humanitats. / GVA

VALÈNCIA (EP). La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha creat un índex específic d'escriptores valencianes dins de la seua pàgina web per a "visibilitzar" la producció literària de les dones, amb motiu del Dia de les Escriptores. El llistat recull els noms de 154 escriptores i enllaça les obres literàries que es guarden en els dipòsits les referències de les quals es poden consultar en el catàleg de la biblioteca.  

Cada nom permet accedir al registre d'autoritat, que conté informació biogràfica i dades bibliogràfiques de les obres d'aquestes autores conservades a la Biblioteca Valenciana, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Des d'Isabel de Villena, escriptora del segle XV, fins a les escriptores contemporànies, aquesta nova guia "pretén visibilitzar el treball literari de les dones a través d'una eina tecnològica que facilite la localització de les autores". 

El llistat està "en continu creixement perquè implica la revisió de molts registres d'autoritat, així com la inclusió d'altres nous". En aquesta línia, assenyala que en la guia d'escriptores "no estan totes les que són, però almenys estaran totes les que tenen obres en la col·lecció de la Biblioteca Valenciana". 

Segons expliquen des de la Generalitat, a la Biblioteca Valenciana s'han impulsat altres iniciatives que "ressalten la tasca cultural que han realitzat les dones al llarg de la història". Com a exemple, cita les exposicions dedicades a les figures de Guillermina Medrano i Maria Moliner, que van contribuir a la democratització de la cultura, o l'exposició Dones i cultura escrita, que reivindicava el paper de la dona en la literatura. 

Recentment, es va crear una guia de recursos amb els noms de les dones impressores des del segle XV fins al XIX. També s'han creat les biblioteques d'autor en Bivaldi dedicades a les impressores Jerònima Galés i Antonia Gómez. 

Aquest llistat d'escriptores valencianes serà completat amb un altre "més ampli" d'autores valencianes en el camp de les arts i les humanitats en el catàleg de la Biblioteca Valenciana, que ja compta amb 285 registres. La institució també treballa en un altre més específic amb les dones dedicades al treball científic.

next