Diari La Veu del País Valencià
Blasco admet haver desviat diners de l’hospital d’Haití però no evita el judici

VALÈNCIA. L’exconseller de Cooperació i Solidaritat del PPCV, Rafael Blasco, ha signat finalment l’acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció, reconeixent així que es van desviar diners de la conselleria que havien d’haver-se empleat en la construcció d’un hospital a Haití. A aquest acord, subscrit en el marc de l’anomenat cas Blasco, no s’ha sumat l’Advocacia de la Generalitat ni tampoc la Coordinadora d’ONGD. Blasco ha reconegut els fets a través de l’escrit del seu advocat, però s’ha negat a declarar en el judici.

El pas de Blasco pel banc dels acusats ha durat uns segons, el temps que ha necessitat per a pronunciar tres ‘sí’ amb els quals informava la sala que coneixia l’escrit de conformitat presentat pel seu advocat i els fets denunciats i que admetia les penes que per a ell es reclamen. Unes penes que en el cas de la Fiscalia seran de 3 anys i mig de presó a canvi de reconéixer els fets i retornar els diners defraudats.

La quarta jornada del segon judici del conegut com a cas Blasco, pel desviament de prop de cinc milions d’euros de la Generalitat destinats a onze projectes solidaris, ha començat amb més d’una hora de retard pel fet que els pactes de conformitat aconseguits pel fiscal s’han signat abans de l’inici de la vista.

Finalment, s’han rubricat un total de 17 acords de conformitat: sis totals (Fiscalia, Advocacia de la Generalitat i Coordinadora d’ONGD), quatre amb la Fiscalia i l’Advocacia de la Generalitat i set únicament amb la Fiscalia.

A més, l’Advocacia de la Generalitat ha arribat a un acord (que la Coordinadora d’ONGD ha rebutjat) amb un dels acusats al qual la Fiscalia no acusava, Fernando Cañete.

L’acord total s’ha subscrit amb els empresaris Carlos Andrés Chust, Rosa María Chust, Alberto Pampín, Miguel Ángel Climent, Luis Freire i José Bollaín. L’acord entre la Fiscalia i l’Advocacia ha sigut aconseguit per Josep María Felip, Alfonso Navarro, Fernando Darder i Jesús Urquiza.

Els pactes signats únicament amb Anticorrupció han sigut els de l’exconseller Rafael Blasco, Agustina Sanjuán, Marc Llinares, Augusto César Tauroni, Arturo Tauroni, Alina Lisenko i María Isabel Castillo.

Respecte a aquests últims pactes, tant l’Advocacia de la Generalitat com el lletrat de la Coordinadora d’ONG han expressat la seua disconformitat i han sol·licitat que el judici continue per a tindre ocasió de determinar les responsabilitats penals i pecuniàries dels processaments.

Els lletrats de les defenses d’aquells processaments que no han aconseguit cap pacte o almenys no amb totes les acusacions han reclamat a la sala que els permeta tindre accés a les conformitats abans de determinar si els seus defensats declararan o no, o bé si renunciaran al testimoniatge d’algun testimoni.

En privat i fora de la sala de vistes, alguns d’aquests lletrats han mostrat el seu malestar amb el fet que la Coordinadora Valenciana d’ONGD, que exerceix l’acció popular, insistisca a reclamar responsabilitat civil als acusats i prosseguir amb una acusació, atés que consideren que no és part perjudicada i que, per això, la sala hauria de posar límit a les seues pretensions.

Tant les conformitats com la negativa a declarar dels principals acusats (Blasco, Tauroni, Felip i Llinares) han suposat un enorme avanç en aquest macroprocés, el calendari del qual previsiblement patirà una retallada com a les defenses per la renúncia a bona part de les testificals previstes.

La pròxima sessió (dilluns 27) començarà amb la declaració de l’excap de servei de la Conselleria de Cooperació Dolores Escandell, el pare de la qual ha mort hui i per aquest motiu estava absent.

També queden pendents les declaracions d’Isabel Castillo, Rafael Pedro Barrera, Luis Fernando Castell, Jesús Urquiza, José Luis Mezquita i Félix Sanz Pardo.

Comparteix

Icona de pantalla completa