El Bloc aprova un reglament propi davant "el rebuig" dels seus socis a unes primàries de tot Compromís per a les generals

El partit valencianista fixa les votacions per als dies 6, 7, 8 i 9 de març i separa l'elecció del cap de llista, previsiblement Baldoví, de la resta de les candidatures
26 febrer 2019 19:32h
El Bloc ha convocat aquest dimarts un Consell Nacional a la Sala Off de València per a donar llum verda al seu reglament de primàries per a les eleccions generals. / BLOC

VALÈNCIA. Davant la incògnita sobre la celebració d'un procés de primàries a tot Compromís per a triar els candidats al Congrés i al Senat, el Bloc ha mogut fitxa i ja ha aprovat un reglament propi. Segons els seus estatuts, el partit nacionalista està obligat a triar les persones candidates a càrrecs electes mitjançant un procés de primàries. Per això, aquest dimarts l'Executiva Nacional del Bloc ha convocat un Consell Nacional extraordinari amb un sol punt en l'ordre del dia: l'aprovació del reglament de primàries per a les eleccions generals.

Segons indiquen des del Bloc, aquest document s'ha aprovat "després de la negativa de la resta de partits de la coalició Compromís a aprofitar el procediment de primàries conjuntes i obertes a la ciutadania en marxa per a la confecció de les llistes a les Corts Valencianes, el Parlament Europeu i els principals pobles i ciutats del país, tal com va proposar el Bloc la setmana passada".

Així, "davant la negativa a apostar per la coherència entre processos, l'obertura i la radicalitat democràtica, el Bloc ha decidit fer primàries obertes per a triar els seus candidats i candidates a la llista de Compromís".

Tria comuna del cap de llista al Congrés

En el cas de les candidatures per al Congrés, es realitzarà un doble procés. D'una banda, tot el cens del País Valencià a les primàries del Bloc podrà triar el cap de llista; previsiblement, serà l'actual portaveu, Joan Baldoví. D'altra banda, la resta de la llista serà triada per l'àmbit de la seua circumscripció. Pel que fa al Senat, sí que hi haurà un únic procés de primàries obertes a la ciutadania, tot i que també serà per circumscripcions.

Segons el text aprovat, les candidatures es podran presentar els dies 27 i 28 de febrer. Baldoví i Marta Sorlí –en el seu cas, per les comarques de Castelló– ja han manifestat la voluntat de presentar-se a aquestes primàries per al Congrés. A aquests noms caldria sumar, segons informació de Valencia Plaza, el de Clara Ferrando, actualment secretària autonòmica d'Hisenda i, per ara, candidata a les primàries a l'Ajuntament de València. En el cas del Senat, el passat divendres Jordi Navarrete també va comunicar que es presentaria de nou a aquestes primàries per a encapçalar la llista per Castelló. 

Del 6 al 9 de març: unir les primàries del Bloc a les de Compromís

El cens estarà format per totes les persones militants i simpatitzants del Bloc i també està obert a tota la ciutadania que vulga inscriure's en el cens de primàries. Segons el calendari aprovat pels consellers nacionals aquest dimarts, del 27 de febrer al 4 de març a les 22.00h serà possible inscriure's en el cens (cal tindre en compte que el cens per a les primàries de Compromís per a les eleccions de maig es tanca abans, l'1 de març). 

La votació a les primàries del Bloc podrà ser telemàtica o presencial. Pel que fa a la data, s'ha fet coincidir amb les altres primàries, les conjuntes per a les eleccions del maig. D'aquesta manera, es podrà votar per Internet del 6 al 8 de març o de manera presencial el 9.

Sense acord sobre les 'reserves de pluralitat'

Iniciativa i VerdsEquo –les altres potes de la coalició– encara dubten sobre dur a terme una tria conjunta a tot Compromís mitjançant un procés de primàries. Però, si finalment des de la coalició s'aprovara un reglament conjunt, el Bloc hauria de portar aquest nou document al seu Consell Nacional perquè fora ratificat.

Per contra, si tot segueix com ara i no hi ha una tria conjunta, el Bloc escollirà els seus candidats segons el calendari i el procés aprovats aquest dimarts, mentre que la resta de partits els designarien seguint el mètode que consideren adient. Després, les formacions haurien de negociar sobre l'encaix dels seus candidats en la llista conjunta, és a dir, el repartiment de les posicions dins l'alineació final. Aquest dimarts, però, encara no s'havia arribat a cap acord sobre allò que anomenen 'reserves de pluralitat'.

next