El Bloc dona llum verda al reglament de primàries de Compromís

El termini per a presentar-se com a candidat finalitza el 14 de març
2 febrer 2019 14:00h
Amb 114 vots i cinc abstencions, s'han aprovat els reglaments de primàries. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El Consell Nacional del Bloc ha donat "llum verda" als reglaments de les primàries de Compromís, que estan previstes per al pròxim març. La coportaveu de la coalició i coordinadora del Bloc, Àgueda Micó, ha subratllat que aquestes "visibilitzaran la força del valencianisme" amb un procés obert i "radicalment democràtic". 

"No és el mateix fer un procés de primàries obert a la ciutadania quan estàs en l'oposició que quan estàs en el govern", ha indicat Micó en declaracions als mitjans durant la celebració de la trobada aquest dissabte en el complex esportiu La Petxina de València, a la qual ha assistit el diputat en el Congrés Joan Baldoví.

El consell, amb 114 vots i cinc abstencions, ha aprovat els reglaments de primàries de Compromís, que la coalició ratificarà dissabte que ve, 9 de febrer, en la seua trobada. A partir d'aquesta trobada començarà el procés de votació. 

Terminis

En concret, la votació telemàtica serà el 6,7 i 8 de març, i la presencial tindrà lloc un dia després. "Per tant, el dia 9 a la nit podrem anunciar quins són els resultats de les primàries", ha avançat Micó. 

El termini per a presentar-se com a candidat finalitzarà el 14 de març, mentre que el període per a votar, també obert a aquells que no siguen militants del partit, estarà disponible fins a l'1 de març.

"És un procés de primàries molt més avançat que aprofundeix molt més en la democràcia perquè en aquest cas permetem que la ciutadania puga decidir les nostres llistes", ha ressaltat la coordinadora, per a remarcar que "això no ho fan la resta de partits".

Quotes de partit

Una vegada realitzada la votació per als candidats de les primàries es tindran en compte quotes de gènere i de partit per a l'elaboració de la llista definitiva. Sobre les primeres, Micó ha afirmat que "són totalment normals i assumibles", mentre que en el cas de les segones ha explicat que "en una coalició s'entén que hi haja quotes de partit".

"Nosaltres preferim fer un procés, que ja el vam fer fa quatre anys, sense quotes. Ens agradaria que no hi haguera quotes de partit i que la gent votara, isquera qui isquera. Però com entenem que ells són menys que nosaltres, també està bé que es garantisca que tinguen representació", ha defensat la coportaveu de Compromís.

De cara a la campanya electoral, ha cridat a "mobilitzar tot el nostre electorat, perquè si la nostra gent no vota, la dreta sí que anirà". "No la dreta corrupta que ja coneixem, sinó una dreta xenòfoba, masclista, integrista i una dreta venuda als grans interessos econòmics", ha emfatitzat.

Baldoví: "Una altra manera de fer política és possible"

Per part seua, Joan Baldoví ha remarcat en la trobada que les primàries de Compromís són el "tret d'eixida per a la mobilització del valencianisme, que ha demostrat a les institucions valencianes, locals i supramunicipals que una altra manera de fer política és possible". A més, ha fet una crida a la participació: "Tots formem part de la política i la nostra veu és el motor dels governs del canvi".

next