Diari La Veu del País Valencià
Bombas Gens, dos anys trencant amb la frontera contemplativa de l’art

VALÈNCIA. El centre cultural Bombas Gens compleix aquesta setmana dos anys de vocació artística i divulgadora. L’antiga fàbrica de bombes hidràuliques al barri de Marxalenes, a València, s’ha consolidat durant la seua curta vida com un espai d’acollida d’artistes emergents i creadors multidisciplinaris. Un celler medieval i un refugi de la Guerra Civil completen un enclavament en què es conjuguen patrimoni i modernitat. Des del centre mantenen una vocació: que l’espai no esdevinga únicament un espai de contemplació, sinó un entorn de participació activa. És a dir, una forma que els visitants es convertisquen en els mateixos creadors.

Aquesta és la declaració d’intencions de Susana Lloret, la vicepresidenta de la Fundació per l’Amor a l’Art, entitat que gestiona les exposicions del centre cultural. La voluntat de “compartir” aquest art desemboca en tot un seguit d’activitats que transcorren durant tot l’any i en les quals, segons Lloret, cada vegada participa més públic. Tal com afirmen en el centre, el 50% del públic no només arriba al museu per a “veure”, sinó per a “fer”; cosa que implica que el centre continue “viu”, en gran part, per la implicació que reconeixen que existeix per part de tot l’equip.

La celebració d’aquests dos anys de vida es reprodueix en una setmana d’activitats coronada per la inauguració d’Herències. Les alqueries de l’horta de València; una exposició monogràfica sobre les alqueries dels extraradis de la ciutat de València. Herències posa el focus en la història d’aquestes emblemàtiques construccions i realitza un homenatge al centre cultural. Durant les excavacions arqueològiques per la zona el 2016, es van localitzar les restes d’una antiga alqueria, coneguda com a Casa Corneig, construïda a finals de segle XIV. Aquesta edificació amagava un celler subterrani que, fins i tot, guardava al seu interior gerros originals del segle XV.

Herències, el record del patrimoni

Paloma Berrocal, directora de la intervenció arqueològica de Bombas Gens, explica que aquesta exposició és un pas endavant a compartir arqueologia, història i patrimoni. “A Bombas Gens, tot el llegat que es va trobar es va assumir i ara es divulga conjuntament sense separar-ho de la resta de l’obra artística”, afirma Berrocal, coordinadora també del llibre digital Bombas Gens 1930-2019. Història, rehabilitació i nous usos. La publicació reflexiona sobre passat, present i futur del centre cultural. La presentació té lloc aquest dijous, prèviament amb la inauguració de l’exposició, que obrirà les seues portes a les huit de la vesprada.

A més de la mostra, Bombas Gens també ha programat un seguit d’activitats per a commemorar aquesta cita marcada a foc en el calendari. Una d’aquestes és el taller coreogràfic de dimecres protagonitzat per l’artista Mette Edvardsen, amb una espècie de performance en col·laboració amb l’espai La Mutant. Així mateix, aquest divendres el jardí del centre acull un “corredor bioacústic”, un espectacle sonor que aborda la natura del paisatge i els límits entre allò audible i no audible. Sonia Martínez, la coordinadora d’activitats culturals del centre, afegeix que aquestes activitats reactiven la intenció de convertir-se en un espai “transformador”.

La recta final d’aquesta commemoració arriba aquest dissabte amb l’actuació del ballarí Andrés Corchero. En aquesta ocasió, l’art ix de les sales d’exposició i es trasllada al Conservatori Professional de Dansa de València. Aquest cap de setmana també tindran lloc diverses activitats familiars al voltant de les exposicions del centre. Dissabte es dedicarà a la construcció d’una espècie de càpsula del temps mentre diumenge s’impartirà un taller dedicat al procés de creació fotogràfica.

Mirades de futur

Més enllà d’aquest recull d’activitats commemoratives, Bombas Gens continua amb la successió d’exposicions durant l’any. La passió escultòrica i iconogràfica de Remains arriba el pròxim octubre, de la mà de Sheela Gowda, artista contemporània que oferirà la seua primera exposició a València. El centre també consolida la seua aposta pel treball jove amb l’artista autòctona Inma Femenía. El treball plàstic concentra un estudi de l’espai que analitza la percepció de la llum i el contrast.

Finalment, Bombas Gens acollirà dues exposicions simultànies i complementàries. D’una banda, Hiperespacios, un viatge entre pintura i escultura que es focalitza en l’elecció dels materials. Mentrestant, conviurà amb ella la mostra Botànica, un homenatge iconogràfic a la simbologia de les plantes.

Nuria Enguita, la directora de Bombas Gens Centre d’Art, assenyala la voluntat per un programa “ric”, viu, que convida l’espectador a descobrir nous artistes i experiències. És una declaració d’intencions en la qual el centre no cessa: una voluntat que ha permés exportar altres exposicions a altres punts del país, com és el cas del treball d’Anna-Eva Bergmann o del fotògraf Joe Meyerovitz. Una successió de fites que conjuga les propostes més innovadores amb la reciprocitat d’un públic cada vegada més compromés.

Comparteix

Icona de pantalla completa