Bombas Gens recorre l'infern, el paradís i el purgatori de Dante

La Fundació Per Amor a l'Art mostra la col·lecció produïda per Nicolás Ortigosa, un artista "encara desconegut", que "duu a nous temps" l'obra clàssica de l'escriptor florentí
16 maig 2019 14:41h
L'exposició s'inaugura aquest dijous a les 20 hores i es podrà visitar amb entrada gratuïta fins al mes d'octubre. / BOMBAS GENS

VALÈNCIA. La Fundació Per Amor a l'Art ha presentat aquest dijous al matí l'última exposició de Bombas Gens, Nicolás Ortigosa. Obres 2002-2018. La mostra, comissariada per Nuria Enguita i Vicent Todolí, suposa una important acció de mecenatge i una aposta per artistes que encara són poc coneguts entre el gran públic. 

Aquest projecte parteix de la sèrie pertanyent a la Col·lecció Per Amor a l'Art Divina comèdia (2005-2014), una interpretació de l'obra de Dante Alighieri, dividida també en tres parts: Infern, Purgatori i Paradís. La sèrie es compon de 89 dibuixos i gravats de diferents tècniques que plasmen la recapitulació d'imatges mentals suggerides a Ortigosa (Logronyo, 1983) arran de la lectura de l'obra clàssica de l'escriptor florentí. 

"Com a col·leccionistes, mai hem volgut adquirir obres d'art per a tindre-les guardades en un magatzem. La tasca de mecenatge que realitzem consisteix també a posar el focus en l'artista i la seua obra. I una exposició és la manera real de donar visibilitat i de compartir la seua obra. Podríem dir, de fet, que Bombas Gens va nàixer bàsicament amb aquesta missió", ha recordat durant la presentació de la mostra la vicepresidenta de la Fundació, Susana Lloret.

Nicolás Ortigosa. Obres 2002-2018 palesa un treball "amb molta personalitat, molt lliure, sense referències immediates", ha destacat el comissari, director de l'Àrea d'Art de la Fundació i assessor de la col·lecció, Vicent Todolí. L'obra d'Ortigosa ressalta per dur "una temàtica clàssica", com és la Divina Comèdia de Dante, "a nous terrenys". "La feia moderna sense pretendre-ho", a través d'una diversitat de tècniques on sobreïx l'ús del collage, ha emfatitzat Todolí.

Selecció de dibuixos i gravats

L'exposició inclou altres treballs representatius de l'artista, com una mostra dels seus dibuixos i gravats més actuals, de molt diverses mesures, realitzats entre el 2015 i el 2018. 

La finalitat d'incrementar l'exposició amb altres peces és "donar una visió més global" de l'artista logronyés i el seu treball pictòric basat en l'expressionisme de la línia", ha explicat Nuria Enguita, directora de Bombas Gens.

Sèrie Quadres Tapats

Es presenta per primera vegada al públic una selecció de la sèrie de pintures Quadres tapats (2002-2018). L'artista va prendre la decisió de cobrir amb oli negre tota la seua producció sobre llenç –d'ací el nom de la sèrie– realitzada des del 2002: un total de 115 treballs que Ortigosa ha convertit així en una sola obra, que ha transformat en un interessant joc d'allò ocult i allò revelat en permetre a l'espectador intuir els traços de la pintura anterior sota la nova superfície.

L'exposició obri les portes al públic aquest dijous, 16 de maig, a les 20 hores, després d'una conversa-conferència entre l'artista i el crític i comissari Àngel Calvo Ulloa. Es podrà visitar gratuïtament fins al 13 d'octubre del 2019.

next