Bonig repta Compromís a trencar amb el Botànic per a demostrar que defensa els interessos dels valencians

La coalició no ha donat importància a la provocació dels populars, però l'ha aprofitada per a reafirmar que el Consell és un únic govern i no una suma de partits
4 setembre 2019 13:40h
El PPCV donarà suport a Compromís en la seua última proposta legislativa. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Isabel Bonig ja olora les tensions que discorren entre el PSPV i Compromís arran del paper del Consell en la reclamació dels pagaments a compte per part de l'Estat. La presidenta del PPCV no ha deixat passar l'oportunitat i, un dia més tard d'assegurar que era "amiga" de Compromís quant a finançament es refereix i anunciar que li donaria suport en la seua última proposta legislativa per a demanar el CPFF, l'ha reptat a trencar amb el Botànic per a demostrar que posen "els interessos valencians" per damunt dels seients al govern. 

Aquesta provocació, més efectista que realista, ha sigut ràpidament rebutjada pel síndic de Compromís, Fran Ferri, que no l'ha considerat molt més que una mera ocurrència. No obstant això, ha decidit pegar-li la volta per a defensar la unitat del govern en un moment en què els criteris de Compromís i del PSPV en matèria de retallades han xocat. Així ho va fer visible la reunió d'aquest dimarts entre la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Així, el portaveu de la coalició ha insistit que el Botànic "és un únic govern" i no un executiu format per tres partits distints. Per la seua banda, Bonig els ha acusat d'haver-se "moquetitzat" i ha recordat unes declaracions de Mónica Oltra quan ja era vicepresidenta però encara governava Mariano Rajoy: "Pareix que s'ha de muntar el pollo perquè el govern espanyol ens faça cas".

Per a la popular, en aquest cas el "pollo" seria trencar el govern, una opció del tot descartada. Malgrat això, la reacció de Compromís aquest dimarts a la passivitat del PSPV va ser una altra, no tan dràstica però d'importants implicacions: la de traslladar al seu soci de govern que no assumiran cap retallada –i, fins i tot, que bloquejaran els pressuposts– si abans no hi ha una declaració per part del Consell assenyalant el govern espanyol com a causant dels ajusts.

Per ara, Ximo Puig ha guanyat temps i ha rebaixat la pressió provinent dels seus socis de govern anunciant una reunió amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que tindrà lloc dimarts vinent. Una cita que, assegura el president, estarà marcada per la "reivindicació" i el "diàleg". 

next